Kényszer-gyógykezelés várhat az édesapját meggyilkoló férfira

Súlyos terhet kell tovább cipelnie Humenyánszky Jolánnak, Szilágyi István színész özvegyének. Minden és mindenki az apagyilkossá lett fia, Péter bomlott elméjéről tanúskodik, akinek állapotát elmemegfigyelőben vizsgálják. Fegyház helyett kényszergyógykezelés várhat Szilágyi Péterre.

2020. 05. 08. 13:07
Valaha szebb napokat is látott a tett helyszíne Fotó: Mihádák Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) megkezdődött a kedden letartóztatott 49 éves volt operatőr, Szilágyi Péter megfigyelése. Az alapos gyanú, a szemtanú édesanya és a helyszíni szemle adatai, tárgyi bizonyítékai szerint ő verte agyon – részben kalapáccsal ütlegelve – 82 éves színművész apját a XVII. kerületi, egykor szebb napokat látott családi házban. A férfi pszichiátriai kezelés alatt állt, de az anya szerint rendszertelenül szedte gyógyszereit, a nyugtatókat, mivel nem mindig volt pénzük az orvosságokra. Vasárnap reggel éppen a gyógyszerhiány válthatta ki a fiában a dühöngést, véli az anya.

Valaha szebb napokat is látott a tett helyszíne
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Az igazságügyi elmeorvosoknak az IMEI-ben most pontosan fel kell mérniük, hogy a gyanúsított milyen elmeállapotban van, a neki felírt gyógyszerek elégségesek-e a betegsége(i) kezelésére, a labilis idegállapot, a dühöngés megelőzésére. Azt is vizsgálniuk kell, hogy a gyilkosság idején beszámítható állapotban volt-e, ami a büntethetőségét dönti el. Ha nem tudta felmérni a kalapácsos támadása következmé­nyeit, akkor a bíró nem ítélheti el, hanem el kell rendelni a kényszer-gyógykezelését, amelyet egyébként ugyancsak a Kozma utcai börtön épületegyütte­sében lévő, büntetés-végrehajtási eszközökkel őrzött IMEI-ben fognak elvégezni, ha a férfi oda kerül.

Sajtóbeszámolók és a családot jól ismerők elmondása alapján kijelenthető: Szilágyi Péternek nagyon komoly pszichés gondjai voltak és vélhetően vannak jelenleg is. Ennek következtében rendszeresen verte a szüleit. Vasárnapi kihallgatásán még nem volt hajlandó beszélni a történtekről a nyomozóknak, de hogy a zavart elmeállapota szerepet játszott-e ebben, még nem tudni. Keddi letartóztatásán már azt mondta a nyomozási bírónak, hogy ő csak védekezett az apja ellen. A szemtanú édesanya már vasárnap arról beszélt, hogy a fia dühöngeni kezdett, és először önmaga ellen fordult, fejét verte a falba, az ágykeretbe, mire az apja lefogta, hogy védje. A fiú azonban kicsúszott az alig ötvenkilós férfi fogásából, és akkor elszabadult a pokol.

Az özvegy szerdán a Ripostnak azt mondta a fiáról: „Nagyon furcsán viselkedett. Mielőtt a fejét az ágy karfájába kezdte volna verni, azt mormolta: »A bolygók között rendet kell rakni! A bolygók között rendet kell ­rakni…« Máskor is voltak furcsa dolgai, ezért nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget, de most már csak arra tudok gondolni, hogy talán az apjára célzott…”

Az özvegy a bulvárlap munkatársait beengedte a gyilkosság helyszínére, a lelakott családi házba is. Itt a kollégák furcsa falfirkákat – például „Apám” , „Tök jó hely a börtön!”, illetve „A szüleid a legfontosabbak!” –, valamint lövésnyomokat is láttak. „Mi nem szóltunk rá Péterre, miért is ne rajzolgathatott volna a falra, ha ahhoz van kedve? Nem baj. Annyi különös gondolat kavargott a fejében, hogy azokat mind ki kellett adnia magából”, mondta az összefüggéstelen mondatokra és furcsa firkákra az édesanya, aki szerint a fiúnak van légpuskája, állítólag engedélye is, ám nem engedték az udvaron lövöldözni, így bent, a szekrényekre lövöldözött.

„Minket nem zavart, ránk nem célzott, és legalább jól érezte magát közben”, mondta az édesanya. A puska egy széfben van most is, a kulcsot a fiú magával vitte az IMEI-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.