Kiderül Budapest további sorsa: ma döntenek az újraindításról

A kormány számára a magyar emberek egészsége az első, de a munkahelyek megőrzése is a sorrend elején áll.

Magyar Nemzet
2020. 05. 13. 11:06
Budapest, 20200328 Koronavírus-járvány A kijárási korlátozás első napja a metróban. Hatlaczki Balázs / HB Bors Fotó: Hatlaczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések vasárnapig vannak érvényben, ezért a kormány áttekinti az egész országra, Budapestre és Pest megyére vonatkozó korlátozásosokat – olvasható Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mai kormányülés előtti Facebook-bejegyzésében. “A kormány számára a magyar emberek egészségének védelme az első, de a munkahelyek megőrzése is a sorrend elején áll, a mindenki számára biztos és kiszámítható jövő érdekében” – írta ki közösségi oldalára Szentkirályi Alexandra.

– Ma dönt a kormány, hogy Budapesten és Pest megyében maradnak-e a bevezetett szigorítások

– ezt Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője jelentette be a Hír TV-ben. Farkas Örs elmondta, a kormány a mai ülésén a főváros vezetése és az operatív törzs javaslatai által fogja meghozni a döntést. A szóvivő emlékeztetett:

Karácsony Gergely főpolgármester részéről egy hete kérik az állásfoglalást.

– A főpolgármester azt állítja, hogy nem kapja meg a megfelelő információkat, amiket kért, azonban minden, a főpolgármester által kért adat elérhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán, valamint a koronavírus.gov.hu oldalon, illetve az operatív törzs sajtótájékoztatóin is elhangzottak – jegyezte meg Farkas Örs.

Közben a főpolgármester megjelentette a Karácsony-csomagot. A budapest.hu-n közzétett anyagban például az arc eltakarásának általánossá tételét javasolja a főpolgármester, illetve még több közterületet átadna gyalogosoknak, bringásoknak a gépkocsi forgalom rovására. A közösségi közlekedés további fejlesztéséhez a kormány segítségét kéri az ellenzéki főpolgármester, aki akár kisebb utcákat is lezáratna, hogy a kerthelyiség nélküli vendéglátó egységek is megnyithassanak.

Fürjes Balázs az ATV Start című ma reggeli műsorában arról beszélt, hogy levelet írt Karácsony Gergelynek, amelyben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának május végére vagy június elejére való összehívását kezdeményezi.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár javaslatai közül több is visszaköszön a Karácsony-csomagban,

például ami a közparkok biztonságos látogatását illeti. Az államtitkár szerint fejleszteni kell egy ingyenes mobilapplikációt, amivel a parkok telítettséget lehetne koordinálni.

Fürjes azonban arra is felhívta az ellenzéki főpolgármester figyelmét, hogy

új egyensúlyra van szükség az autós, a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés között,

azonban a város legforgalmasabb helyein történő sávlezárások és a sebességkorlátozás nagyobb dugókat eredményezhet. Mint mondta: az emberek a járvány miatt kevésbé veszik igénybe a közösségi közlekedés eszközeit, de kimutatások szerint a járvány lecsengésével akár 20-50 százalékkal is megnőhet az autóforgalom Budapesten.

Arról is szólt, hogy

támogatnák a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjét Budapesten a lakossági és közösségi közlekedésben egyaránt.

Budapesten ugyanis a közösségi közlekedés autóbuszai és a lakosság által használt autók egy része 10-15 évnél is idősebb, működésük pedig erősen környezetkárosító. „Közösen előrébb tudnánk jutni” – fogalmazott az államtitkár.

Gulyás Gergely levelet írt a budapesti kerületi polgármestereknek és a főpolgármesternek. A miniszter azt kérte a polgármesterektől, hogy csütörtök délutánig adjanak tájékoztatást arról, időszerűnek látják-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását és a fővárosi élet fokozatos újraindítását, vagy még nem. A kormány ezért szerdán nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét – értesült az MTI szerdán.

A Karácsony-csomag néhány részlete

Budapest Restart címmel 7+1 pontos Karácsony-csomagot dolgozott ki a főpolgármester. Ebben elismeri, hogy nincs vége a járványnak, miközben korábbi nyilatkozatában elmondta: a kormány nem büntetheti „bezárással” a budapestieket. A főpolgármester feloldaná az üzletek és vendéglátóegységek korlátozását és új szabályozást hozna létre a közösségi, kulturális és sportrendezvények szervezésében.

A főváros vezetése régóta követeli, hogy kezdődjön el a legnagyobb rizikófaktorú csoportok, így az ország összes idősotthonának, a kórházi és egészségügyi dolgozóknak, a szociális ellátásban dolgozóknak és a hajléktalanoknak a tesztelése. A jelenlegi tudásunk szerint a fertőzés Budapesten – de jó eséllyel igaz ez az ország egész területére – elsősorban kórházban és kórházból terjed – állítja a tanulmány, miközben már korábban bebizonyosodott, hogy a fertőzések gócpontjai az idősotthonokban alakultak ki.

A program utalt arra, hogy a héten bebizonyosodott bukott svéd modell egyes elemeit érdemes lenne átvezetni Budapestre. „Tart a szakmai vita a „svéd modell” egészének megítéléséről, ám annak részét képező intézkedés magyarországi bevezetésének lehetőségét érdemes megfontolnia a kormánynak” – állítja a tanulmány. Ez azért is érdekes, mert maga a svéd kormány vallotta be, hogy ennyi halottra nem számítottak, a nyájimmunitás programjuk nem vált be. A liberális svéd kormány intézkedései mellett mintegy négyezer ember hunyt el, közel tízszer annyian, mint a hasonló népességű Magyarországon.

Továbbá a munkaanyag kitér arra, hogy az autós közlekedést vissza kell szorítani, a tömegközlekedés átszervezésre szorul.

A tömegközlekedés újraszervezéséről a Karácsony-csomag azt írja, az adatok arra utalnak, hogy az autóhasználat növekedésével is kalkulálni kell, ez azonban Budapest számára járhatatlan út. Az európai nagyvárosokban a biciklis közlekedés iránti igények növekedését mutatják a számok, a Karácsony-csomag szerint ezt támasztják alá immár a budapesti adatok, igaz egyetlen egy konkrét számot, szakmai elemzést sem mellékel a főpolgármester állításai alátámasztására. A hétköznapi tapasztalatok is azt mutatják, hogy munkanapokon alig-alig használják a kerékpárosok a Nagykörút, Üllői út és más nagy forgalmú közutak számukra elkerített sávjait.

További részletek a Karácsony-csomagról itt olvashatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.