Nyílt korrupciós ügybe keveredhetett a pécsi városvezetés

Egy belső levelezés került nyilvánosságra a sajtóban, amely szerint a polgármesterrel előre egyeztetve, az alpolgármester közreműködésével juttattak közpénzhez egy gyanús céget – írja közleményében a pécsi Fidesz. Az önkormányzat reagált.

Forrás: BAMA.HU2020. 05. 28. 16:24
Pterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Pterffy Attila pcsi ellenzki polgrmesterjellt beszl a tbb vros ellenzki polgrmesterjelltjnek kzs, a helyi nkormnyzatok napja alkalmbl tartott sajttjkoztatjn Budapesten, a Villnyi ti Konferenciakzpontban 2019. szeptember 30-n. A tjkoztatn rszt vett Karcsony Gergely ellenzki fpolgrmester-jellt, aki kijelentette, hogy az oktber 13-i vlaszts arrl is szl, hogy lesz-e mg egyltaln nkormnyzatisg, nkormnyzati politika. MTI/Mnus Mrton Fotó: MTI/Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiszivárgott, Bognár Szilvia alpolgármesternek címzett e-mail tanúsága szerint annak írója előre egyeztethetett Péterffy Attila, Pécs polgármesterével egy pályázat lebonyolításának folyamatáról, s arról is, hogy mely cégeket kérik fel ajánlattételre – olvasható a Pécsi Újság.hu-n. A sajtóban megjelent hírek szerint végül a levél írójának érdekeltségébe tartozó vállalkozás nyerte el a megbízást.

A Fidesz közleménye:

„Egy belső levelezés került nyilvánosságra a sajtóban, amely szerint a polgármesterrel előre egyeztetve, az alpolgármester közreműködésével juttattak közpénzhez egy gyanús céget, egy olyan „átvilágítás„ ürügyén, amelyre valójában semmi szükség nem volt.

Az érintett városvezetők – Péterffy Attila és Bognár Szilvia nem cáfoltak, hanem szokás szerint hallgatnak, amit ezúttal már nem hagyhatunk annyiban. Felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy számoljon el a pécsiek előtt ezzel a szerződéssel, ennek szakmai indoklásával és a teljesítéssel is, illetve haladéktalanul tisztázza az alpolgármesteri titkárságról kiszivárgott korrupciós levelet.

Pécs, 2020. május 28.

Pécsi FIDESZ Frakció”

Frissítés:

A pécsi önkormányzat csütörtök délután hosszú, magyarázkodó közleményben reagált, melyben többek között az alábbiakat írják:

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Péterffy Attila polgármester 2019 december 10-én kötött szerződést egy betéti társasággal három, Pécsett az előző városvezetés idején megvalósult, illetve megkezdett Európai Uniós, szociális rehabilitációt célzó projekt átvilágítására. Ennek azért láttuk szükségét, mert felmerült a gyanú, hogy a projektek keretében elköltött forintok nem hasznosultak érdemben.

A megbízott betéti társaságot Lakatos Béla képviselte és a tényleges munkát is – a három projekt pénzügyi, műszaki és megvalósulási szempontból történő vizsgálata – ő végezte el. Az átvilágításra megkötött szerződés kikötött egy legalább 10 oldal terjedelmű szakvéleményt, a munkát a megbízott minden tekintetben bőven és határidőre teljesítette. Az elkészült szakvélemény rendelkezésre áll és érdemi megállapításokat tartalmaz.

A megbízási szerződés nettó értéke nem érte el a 800 ezer, a bruttó értéke pedig az 1 millió forintot. A közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések esetén a nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű önkormányzati beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést, ez így történt ebben az esetben is.

Az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, ahogy a jelenleg hatályos szabályzata fogalmaz, „a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni”. Hogy ezeknek a szereplőknek milyen feltételeknek kell megfelelnie, arról részletesen szól az önkormányzat szabályzata. Kiköti azonban azt is, hogy „ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül”, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni. A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.