Értelmes időtöltést kínálnak a fiataloknak

Honvédelmi sportközpont épül Újfehértón. A több mint 700 négyzetméteres, a sport mellett közösségi célokat is szolgáló központban többek között lőpálya, edzőterem és oktatóterem is lesz. Az alapkövet Simicskó István kormánybiztos helyezte el.

2020. 06. 06. 7:17
null
Az épületegyüttes látványterve. Konditerem éppúgy lesz benne, mint lőtér Forrás: BMSK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értelmes sporttevékenységre adnak lehetőséget a fiataloknak az országban épülő honvédelmi sportközpontok – jelentette ki Simicskó István tegnap Újfehértón. A hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke a nyírségi kisváros határában épülő sportközpont alapkőletételén emlékeztetett: a kormány döntése értelmében az első sportközpontokat a tervek szerint Balassagyarmaton, Újfehértón, Szarvason, Szigetváron és Baján építik meg. – A beruházásért felelős BMSK Zrt. beruházási ügynökség és a kijelölt önkormányzatok komoly előkészítő munkán vannak túl, az építkezések remélhetőleg minél gyorsabban befejeződnek – tette hozzá a kormánybiztos. Simicskó István beszédében Trianon századik évfordulójára utalva arra is emlékeztetett, hogy a legnagyobb krízisben, válságban is a nemzet elsődleges feladata az alkotás, az építés. – Ezt a szellemiséget vallja magáénak a magyar kormány is, amely a Honvédelmi Sportszövetség létrehozásával és a honvédelmi sportközpontok építésével is azt erősíti: az egészséges nemzettudat, a szülőföldhöz való kötődés mindennek az alapja – hangsúlyozta a politikus.

Az épületegyüttes látványterve. Konditerem éppúgy lesz benne, mint lőtér
Fotó: BMSK

Az Újfehértón 880 millió forintból épülő honvédelmi sportközpont munkaterületét – a kiviteli tervek jóváhagyását követően – várhatóan júliusban adják át az építőknek. A beruházás a város külterületén, az Újfehértói Lovarda közelében valósul meg, a központ több mint kilencven fő befogadására lesz alkalmas. Jelenleg folyik az építési engedélyezési tervdokumentációk jóváhagyása, illetve az engedélyezési eljárás. Az Újfehértón és később valamennyi járásban elérhető létesítmények a honvédelmi sportok és a honvédelmi ismeretek elsajátításának helyszínei lesznek, olyan, lőterekkel is rendelkező szabadidős sportlétesítmények, melyek a honvédelmi neveléshez kapcsolódó sportágak gyakorlása mellett közösségi feladatokra is alkalmasak.

Mint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta: a magyar kormány 2017-ben döntött a honvédelmi sportközpontok fejlesztéséhez szükséges feltételek biztosításáról, valamint az első ütemben negyven létesítmény megvalósításáról az ország különböző területein. A beruházási program három ütemben valósul meg. A kormányzati program idén február 28-án érkezett mérföldkőhöz, amikor Balassagyarmaton ünnepélyesen elhelyezték Magyarország első honvédelmi sportközpontjának alapkövét.

A típustervek alapján épülő központok hasznos alapterülete mintegy 700 négyzetméter, mely magába foglal egy 138 négyzetméteres edzőtermet, és az épülethez tartozik egy 760 négyzetméteres lőtér is. Az emelet hasznos alapterülete több mint 160 négyzetméter, itt egy hetven négyzetméteres oktatótermet is kialakítanak, ezenkívül minden épülethez megfelelő számú parkolóhely is tartozik. A tervezés során a Makovecz Imre által meghonosított organikus építészeti stílus is érvényesült.

Újabb három Airbus helikopter érkezik

Kutató-mentő (SAR) felszereltségű gépekkel folytatódik a Magyar Honvédség számára megrendelt Airbus H145M könnyűhelikopterek leszállítása. A németországi Donauwörth­ben már megtörtént a gyári átvétel, ezt követi majd a közeljövőben a helikopterek átrepülése Magyarországra – számolt be a Honvédelem.hu. Az első négy, általános célú (LUH) gép 2019 novemberében érkezett meg a szolnoki helikopterbázisra, a 2018-ban kötött szerződés értelmében 2021-ig összesen húsz H145M helikoptert kap a Magyar Honvédség. A húsz helikopter üzemeltetéséhez és kiszolgálásához szükséges berendezéseket, szolgáltatásokat is beszerezték. A 2018 nyarán aláírt szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű fegyverzettel felszerelt új gépek így személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak. A helikopterflotta fejlesztésének következő lépcsőjét 16 darab H225M típusjelű, közepes kategóriá­jú, többcélú helikopter beszerzése jelenti majd. Az európai repülőgépgyártó vállalattal szerteágazó kapcsolatot épített ki a Magyar Honvédség. A cég által gyártott két darab A319-es, csapatszállításra használt repülőgépet, illetve két H125-ös könnyű kiképző helikoptert is szolgálatba állított a légierő. Az Airbus Defence and Space kapott megbízást arra, hogy légvédelmi rakétavezetési rendszert telepítsen a honvédségnek. Az együttműködés eredményeként az Airbus egy új, helikopter-alkatrészek gyártásával foglalkozó központ beindítását is tervezi Gyulán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.