Gyárfás Tamás folytatja vallomását a bíróságon

Két tárgyalási nappal folytatódik Gyárfás Tamás és Portik Tamás a pandémia miatt félbeszakadt pere, akiket Fenyő János megg­yilkoltatásával vádolnak. Kedden Gyárfás Portik távollétében folytatja vádlotti vallomását.

2020. 06. 29. 9:24
null
A gyilkosságra való felbujtással vádolt médiaproducer ügyvédjével, Zamecsnik Péterrel Fotó: Arpad Kurucz Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legelső lehetséges időpontra, június 30-ra, keddre és július 2-re, csütörtökre tűzte ki Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék bírája a Fenyő János megg­yilkolása miatt indult büntetőpert, ami márciusban a járványügyi szigorítások miatt félbeszakadt. Gyárfás Tamás sportvezetőt, volt médiaproducert azzal vádolja a Fővárosi Főügyészség, hogy az olajosügyekben közismertté vált Portik Tamást felbujtotta, ölesse meg üzleti vetélytársát, Fenyő Jánost. A vád szerint Portik 1998. február 11-én Jozef Roháccsal lövette le a Vico nagy hatalmú tulajdonosát.

A per kedden Gyárfás Tamás meghallgatásával folytatódik, vádlott-társa, Portik Tamás továbbra is távol marad a tárgyalástól, mivel csak azután kezdik elszámoltatni, hogy Gyárfás kikérdezését befejezték. Portik a vonatkozó szabályok miatt nem hallhatja az elsőrendű vádlott vallomását.

 

Emlékezetes, hogy 2019. november 13-án előkészítő üléssel kezdődött meg Póta Péter bíróval a Fenyő János megg­yilkoltatása miatt indított per, akkor még csak Gyárfás Tamás részvételével. A sportvezető tagadta bűnösségét az előkészítő tárgyaláson, így az ügy bizonyítási eljárással folytatódott idén februárban, akkor már az ügyek egyesítése folytán Portik Tamás is a vádlottak padján ült. Ő a Jozef Rohác életfogytiglani ítéletével végződött Fenyő-gyilkosság, az Aranykéz utcai robbantás (Boros Tamás megölése) és a Domák Ferenc-gyilkosság együtt tárgyalt perében Boros Tamás megöletése miatt kapott 13 év fegyházat, így amikor újabb bizonyítékok merültek fel a Fenyő-gyilkosságban játszott szerepé­ről, a jog szerint perújítás következett. Ezt szintén a már említett Póta Péter bíró kezdte tárgyalni. A Fővárosi Törvényszék célszerűségből egyesítette Gyárfás Tamás perével Portik Tamás perújítását. Polt Péter legfőbb ügyész szerint azonban „a bírósági végzés törvénysértő, ugyanis a büntetőeljárási szabályok szerint az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van csak lehetőség, amely a jelen esetben nem valósult meg”. A Kúria elutasította a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványát, így elhárult az akadály a két ügy egyesítése elől.

A gyilkosságra való felbujtással vádolt médiaproducer ügyvédjével, Zamecsnik Péterrel
Fotó: Kurucz Árpád

A Fővárosi Főügyészség azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy 1997 szeptemberében ő bízta meg előbb Tasnádi Pétert, majd az azóta már más ügyekben jogerősen – összesen 28 év fegyházra – elítélt Portik Tamást Fenyő János megölésével, aki végül meg is szervezte a gyilkosságot.

A vád lényege szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási viták, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság és a Nap TV miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek. Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. Az ügyészség szerint emiatt Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti riválisát. Előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi ebből hatmilliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást, ezután fordult Gyárfás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyőt.

– A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel kívánja bizonyítani a vádlott bűnösségét – közölte az előkészítő ülésen Csicsák Zoltán ügyész, aki egyébként korábban több, Portik ellen indult ügyben is képviselte a vádat.

Gyárfás Tamás februárban és márciusban három tárgyalási napon keresztül tett vádlotti vallomást, majd napokon keresztül a bíró és a vádat képviselő ügyész faggatta. Gyárfás védekezésének lényege, hogy bár Fenyővel valóban komoly üzleti ellentéteik voltak, de a Vico sajtóbirodalom tulajdonosával annak halála előtti évben békét kötöttek, miután bírósági ítélet született arról, hogy a Nap TV miatti vitában Gyárfásnak van igaza, és ezt Fenyő is elfogadta. Gyárfás az eljárás alatt folyamatosan és következetesen tagadja, hogy bárkit megbízott volna Fenyő meggyilkoltatásával. Portik Tamás szintén tagadja a bűnösségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.