Július elejétől így járnak újra a nemzetközi vonatok

A nyári menetrend szerint indítja újra a magyar vasúttársaság a nemzetközi járatait, már megrendelhetőek a menetjegyek.

Forrás: mavcsoport.hu2020. 06. 23. 9:12
null
Indulásra vár a Keletiben a RailJet, a Budapest-Bécs gyorsvonat Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsejétől újra indítja a MÁV a határokon túli célállomásokra közlekedő járatait. A hazai vasútársaság közleménye szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a külföldi vállalatokkal a nemzetközi szerelvények közlekedésének technikai előkészületeivel kapcsolatosan. A visszaállás nem lesz könnyű, hiszen a koronavírus-járvány miatt 90 százalékkal csökkent az utasforgalom. A veszélyhelyzeti korlátozások feloldásával egyre nagyobb az érdeklődés a külföldre tartó vonatok közlekedése iránt, a fertőzöttek számának csökkenése lehetővé tette a nemzetközi járatok újraindítását.

A menetjegyeket elővételben már a mai naptól megvásárolhatják az utazni vágyók, a járatok pontos menetrendjéről a MÁV információs szolgálata tud pontos tájékoztatást adni.

A MÁV-START kezelési költség nélkül visszaváltja a korábban kiállított nemzetközi menet- és helyjegyeket, amennyiben azokat június 1. előtt vették meg, de az utasok nem vennék azt igénybe, és az érvénytartamuk július 15-ig megkezdődik.

A nemzetközi szerelvények magyarországi szakaszán a kormányrendeletnek megfelelően továbbra is kötelező a szájat eltakaró maszk vagy sál viselése, a környező országokban az ott elrendelt szabályokat kell betartani.

Ausztria és Németország

A nemzetközi távolsági személyszállítás a veszélyhelyzet alatt sem állt le teljesen, napi 5 pár vonat közlekedik Bécsbe illetve tovább Münchenbe. Július elejétől tovább bővül a kínálat, ismét 2 óránként járnak a nagy sebességű Eurocity vonatok.

Horvátország

A magyar és horvát főváros között napi két pár vonattal kezdhető újra a forgalom, ám a közvetlenül a horvát tengerpartig közlekedő Adria-vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik, vasúton csak zágrábi átszállással érhetők el a tengerparti nyaralóhelyek.

Szlovákia és Csehország

Nagymaros és Szob között a viharkárok miatt egyelőre nem indul újra a vonatforgalom, ezért a Metropolitan, a Hungária, a Báthory és a Metropol nemzetközi járatok továbbra sem közlekednek, ezek indulásáról később ad ki tájékoztatást a MÁV.

Budapest–Pozsony–Prága között a közvetlen, Szobon keresztüli forgalom újraindításáig Pozsonyt a Győr–Rajka útirányon, míg Prágát a Hegyeshalom–Bécs útvonalon keresztül lehet elérni.

Szlovénia

Forgalomba áll a Citadella IC, amely Ljubljanán át Koperig megy, ám a korábban népszerű Istria-gyorsvonat az idei nyári szezonban nem közlekedik.

Románia

Július elejétől ismét közlekedik Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC, háló-, fekvőhelyes- és ülőkocsikkal, de étkezőkocsi nélkül. Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba–Arad útirányon keresztül is, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.

Szerbia

Újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés. Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július első napjától. A szerb vasút pályahálózatán végzett építési munkák miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.