Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A legkisebb településekről sem feledkezik meg a kormány

Magyarország legkisebb települése is számít – hangoztatta vasárnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor vasárnap megszentelték az ötszáz lakosú Vas megyei Bérbaltavár kormányzati támogatással felújított, 266 évvel ezelőtt épült római katolikus templomát.

Forrás: MTI2020. 07. 19. 17:38
SOLTSZ Mikls; SZENT MIKLS
Brbaltavr, 2020. jlius 19. Soltsz Mikls egyhzi, nemzetisgi s civil trsadalmi kapcsolatokrt felels llamtitkr beszdet mond a megjult katolikus Szent Mikls-templom eltt, a Vas megyei Brbaltavron 2020. jlius 19-n. Az 1754-ben plt templomot a kormny tmogatsval jtottk fel. MTI/Varga Gyrgy Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 30 millió forintos állami támogatás, amelyet a kormány nyújtott, és amely az egyházmegye és a hívek adományaival kiegészült, jó helyre került – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a kis falu kicsiny templomának feladata, hogy hirdesse az alkotás örömét, a közösség összefogásának erejét, a hit és a kereszténység szeretetüzenetét.

Fotó: MTI/Varga György

Soltész Miklós köszöntőjében felidézte a község szülötte, Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő gondolatait, aki Isten költeménye című versében megfogalmazta: Isten költeménye a teremtett világ, rajtunk is múlik, hogy ennek részeseivé válunk-e, vagy csak – mint a költő írja – tökéletlen, felületes olvasói maradunk.

– A templom építői 266 évvel ezelőtt hozzátettek az Isten tervéhez, a templomon keresztül hitet adtak az itt élőknek, és ez a hit megőrizte ezt a kicsi közösséget – mondta.

A község lakói nevében Némethné Beczők Bernadett mondott köszönetet a templom felújításában közreműködőknek és az adományozóknak.

A megújult katolikus Szent Miklós-templom
Fotó: MTI/Varga György

A bérbaltavári, Szent Miklós nevét viselő templomot 1754-ben gróf Tolnai Festetics József építtette, mostani külső és belső felújítása összesen 50 millió forintba került, amelyhez 14 millió forinttal járult hozzá a Szombathelyi Egyházmegye és hatmillió forint gyűlt össze a hívek adományaiból.

A templom felszentelése után hálaadó ünnepi szentmise kezdődött, amelyet Császár István püspöki helynök és Déri Péter esperes, csehimindszenti plébános celebrált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.