időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Benkő Tibor: Folytatódik a haderőfejlesztés

Forrás: MTI
2020.07.06. 09:02
Benkő Tibor: Folytatódik a haderőfejlesztés

Csaknem harminc százalékát fejlesztésekre költhetik a honvédelmi költségvetésnek jövőre – jelentette be Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában emlékeztetett arra is: 2021-ben 162 milliárd forinttal többet fordíthatnak honvédelemre.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 aktuálius csatornán emlékeztetett arra, hogy jövőre 162 milliárd forinttal magasabb lesz a honvédelmi költségvetés, és a 778 milliárd forint 25-30 százalékát fejlesztésekre fordítják. Kiemelte: 2021-re már 1,66 százalék lesz a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya, így egyre közeledünk a NATO által elvárt kétszázalékos mértékhez.

A miniszter azt mondta: a jövő évi költségvetés elsősorban a családok támogatásáról, emellett a gazdaság újraindításáról szól, de kiemelten fontos a biztonság is. A honvédelmi és haderőfejlesztési programot is azért indították el, hogy a biztonságot hosszú távra garantálják.

Benkő Tibor jelezte, hogy a beszerzések is folytatódnak, hamarosan érkeznek például a Leopard típusú kiképző harckocsik. Kitért arra is, hogy a katonák a járványügyi készültségi idején is folytatják feladataikat, járőrőznek, fertőtlenítenek, segítik a humanitárius korridorok biztosítását. A honvédség részt vesz a munkahelyteremtési programban is; háromszor ezer embernek biztosít átmeneti foglalkoztatási formát. Az első nyolcszáz ember július elsejétől már munkaviszonyban van, fizetést kap.

Benkő Tibort kérdezték a budapesti honvédkórház parancsnokáról is. A miniszter közölte: az eddigi parancsnok Kun Szabó István a Köztársasági Elnöki Hivatalba kerül, mivel onnan Szegő László az Egyesült Államokba megy, ott fog szolgálni. Emiatt most megbízták az orvos igazgatót, Wikonkál Norbertet a feladatok ellátásával. Az új kórházparancsnokot szeptemberben nevezhetik ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.