Hiányoznak a profik a Momentumból

A Momentum népszerűsége a választók életkorával fordítottan arányos, ezért kommunikációjuk is kifejezetten a fiatalokhoz szól – véli a Magyar Nemzet számára készített elemzésében Erdélyi Rezső Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője hozzáteszi: a fiatalok szavazataira építő pártként ugyan fontos a saját célközönség megszólítása, ez azonban nem valósítható meg a generációs feszültségek kiélezésével.

2020. 07. 21. 5:50
null
Képesek másokat is megszólítani a fiatalokon kívül, vagy ez nem is áll szándékukban? Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős felháborodást váltott ki a Momentum-alapító Kádár Barnabás Face­book-posztja, amelyben az idősek szavazati jogáról értekezik. Véleménye szerint az elmúlt időszak fontosabb választásain – a brexittől kezdve Donald Trump megválasztásán át a lengyel elnökválasztásig – az általa populistának tartott politikai erők a hatvan éven felüliek szavazataival nyertek. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy szerencsésebb lenne, ha az idősek inkább távol maradnának a választásoktól. Erdélyi Rezső Krisztián szerint azonban ez nem lenne releváns a Momentum számára, hiszen a legfrissebb kutatások alapján ők a legnépszerűbb ellenzéki párt, megelőzve a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót (DK).

Meggondolatlan kijelentések

Ha az adatokat életkor szerint vizsgáljuk, már sokkal változatosabb képet kapunk – mutat rá az elemző. A Momentum népszerűsége a választók életkorával fordítottan arányos. Ebből adódóan a hatvan év felettiek körében csaknem fele akkora támogatottsággal rendelkeznek, mint a fiatalabb korcsoportokban. Ezért kommunikációjuk is kifejezetten a fiatalokhoz szól, jellemzően az általuk használt csatornákon: nem mellesleg ők költötték a legtöbbet Facebook-hirdetésekre.

Az elemző felteszi a kérdést: a Kádár Barnabás-féle megnyilvánulások részét képezik-e a párt stratégiájának, vagy inkább egy-egy párttag magánakciójáról beszélhetünk? Ugyanis nem ez a budapesti olimpiát megtorpedózó alakulat első olyan megnyilvánulása, amikor politikusai meggondolatlanul fogalmaznak az idősebb választópolgárokkal kapcsolatban. Emlékezhetünk a pártelnök hasonlóan nagy visszhangot keltő kijelentésére, amelyben az idősek által nézett csatornák, az általuk használt internetböngészők áthangolására buzdított. Erdélyi szerint az ilyen megnyilvánulásokkal a társadalom jelentős részéről lemondanak, meg sem próbálják megszólítani azokat a korcsoportokat, amelyek körében a kormánypártok támogatottsága kimagasló.

Túl a Nagykörúton

A tudatos stratégia érve mellett szól ugyanakkor, hogy az ellenzék a 2022-es választásokon történő közös indulást már láthatóan eldöntötte, generációs szinten azonban megosztott a baloldal: a Momentum esetében a fiatalabb korosztály a logikus célcsoport, míg a DK inkább az idősek megszólítását célozza – fejti ki Erdélyi. Ebben a helyzetben a Momentum legfőbb törekvése lehet, hogy a saját célcsoportjukba tartozók körében a szavazatok számát maximalizálják, bízva a velük nem szimpatizáló, de ellenzéki érzelmű választók azon hajlandóságában, hogy pártszimpátiától függetlenül az ellenzéki jelöltre szavaznak majd.

Képesek másokat is megszólítani a fiatalokon kívül, vagy ez nem is áll szándékukban?
Fotó: Teknős Miklós

Akár egyéni vélemények megfogalmazásáról, akár a párt tudatos stratégiájáról van szó, egy dolog nyilvánvaló. A professzionális politizálás világában a Momentum látványosan nem mozog otthonosan. Jelenleg azt látjuk, a párt kommunikációja kizárólag a nagyvárosi fiataloknak szól, amellyel egy olyan üvegplafont képeznek maguk fölé, ami nekik sem érdekük, hisz emiatt képtelenek lesznek megszólítani a Nagykörúton kívüli világot. Az elemző szerint ez az eshetőség egyetlen esetben értelmezhető: ha a közös, 2022-es indulás során a saját legszűkebb szavazóbázisukat leszámítva senkit nem akarnak megszólítani. Ebben az esetben a pártnak látszólag valóban kedvező lenne, ha az idősebb, vidéki lakosság távol maradna a voksolásoktól.

Radikálisan liberális

Összességében elmondható, hogy a Kádár Barnabáshoz hasonló politikusok leginkább a Momentum hiányzó professzionalizmusáról tesznek tanúbizonyságot – jelenti ki Erdélyi Rezső Krisztián. Akár egyéni akcióként értelmezzük az időseket és sok esetben a vidékieket lenéző megnyilvánulásokat a párt egyes politikusai részéről, akár a Momentum saját, radikálisan liberális szavazótáborának kiszolgálása a cél, láthatóan nehezen boldogulnak egy olyan imázs kialakításával, amelynek segítségével ki tudnak törni Budapest belső kerületeiből és a nagyvárosokból. Az már csak apróság, hogy a szóban forgó bejegyzés olyasvalakitől származik, aki egy évvel ezelőtt még arról értekezett, hogy nem szabad elidegeníteni a választókat, illetve sértegetni a választók által támogatott, de a Momentumnak nem szimpatikus politikai pártokat – jegyzi meg írása végén a Nézőpont Intézet elemzője.

Idegen érdekek szolgálatában

„Nem történik semmi különös, csak a magyar baloldal sokadszorra bizonyítja, hogy Magyarország rájuk nem számíthat. Most éppen a momentumos politikus áll a sorosista holland miniszterelnök mellé, Magyarországgal szemben” – írta közösségi oldalán Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a momentumos Berg Dániel bejegyzésére reagálva. Hozzátette: Berg Dánielnek azt kéne végre megértenie, hogy nem lehet Európa érdeke az, ami egy vagy több tagállamnak elfogadhatatlan. Az EU addig volt erős, amíg nem irányítani akarta a nemzetállamokat, hanem kiszolgálta őket és közös nevezőt talált közöttük.

– A sorosisták támadása ellenére mi továbbra is ragaszkodunk a nemzeti érdekhez – jelentette ki Hollik. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, gyalázatos, hogy a Momentum sokadszorra a magyarellenes oldalra áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.