Letartóztatták a Spanyolországba szökött vállalkozót

Még a repülőtéri taxis vesztegetés ügyében sem született ítélet, de már egy másik ügyben, bűnszervezetben elkövettet csalással is gyanúsítják a Spanyolországban elfogott, két napja rendőri kísérettel hazahozott V. Istvánt.

Forrás: birosag.hu2020. 07. 18. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a nemrégiben, európai elfogatóparancs alapján Spanyolországban elfogott, két napja rendőri kísérettel hazahozott V. István letartóztatását. A július 17-én hozott döntés értelmében a bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsított férfi 30 napig biztosan rácsok mögött marad.

A nyomozás eddigi adatai szerint V. István olyan, zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet irányításában, illetve felügyeletében vett részt, amely az Európai Unió területén beszerzett árut az áfafizetési kötelezettség elkerülésével értékesítette a magyarországi nagybani piacon vásárló vevőknek.

Korábban ő volt a fővárosi Zóna Taxi és a Budapest Taxi tulajdonosa. A fuvarozócégek ügyei miatt egy másik büntetőeljárás is folyamatban van ellene. A bírósági szakban lévő büntetőügy vádirata szerint a Budapest Airport Zrt. akkori vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtéri személytaxi-szolgáltatás ellátására. A férfi cége is pályázott, a tender kiírása előtt is dolgoztak már a reptéren autói, és mindenképpen nyerni szeretett volna. Megállapodott a pályázatot kiíró cég két vezető beosztású munkatársával, illetve jogászával, hogy 11 millió forint kenőpénzért úgy irányítják a döntést, hogy az ő pályázata legyen a nyertes. Bizalmas információkat adtak át a konkurens ajánlatokról, a vállalat titkos jegyzőkönyveiről. Az információk birtokában V. István pályázata volt a legjobb, meg is nyerte. Épp az tűnt fel a feljelentéssel élő cégeknek, hogy a Zóna nyilvánosságra hozott ajánlata szinte minden pontban megfelelt a kiíró igényeinek. A cégvezető a vesztegetés miatt indult eljárás során végig ártatlannak vallotta magát, és állította: nem követett el bűncselekményt, szabályosan nyerte el a megbízást.

A folyamatban levő zöldségesügyről a hatóság a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adott felvilágosítást. V. István volt az a vállalkozó, aki korábban a budapesti Citadellát is kibérelte, majd amikor az általa vendéglátóhelyként üzemeltetett ingatlan bérleti jogát visszavették tőle, fákat ültette elé, hogy eltakarja a kilátást. Az üzletfelei szerint arrogánsan tárgyaló, erőszakosságra hajlamos, visszautasítást elfogadni képtelen, gyenge kudarctűrő képességű vállalkozó erősen kötődik baloldali üzletemberekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.