„Ne legyél túl magyar!”

Íme, egy újabb levéltetű a magyar kultúra pálmafáján.

Pataki Tamás
2020. 07. 18. 15:34
Müller Péter Iván; Sziámi
Budapest, 2016. november 16. Müller Péter Iván - Sziámi - (születési neve: Kovalcze Végh Péter Iván) költõ, énekes a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban nevelõapja, Müller Péter József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, elõadó pályafutását, életútját idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ne legyél túl magyar!” – ismétli eszelősen Müller Péter Sziámi legújabb költeményében, dalszövegében vagy akármijében. Miután végigolvastam, felsóhajtottam. Tisza István miniszterelnök szavait idézve: íme, egy újabb levéltetű a magyar kultúra pálmafáján.

Eléggé meggyötört pálmafa ez, főleg, hogy annyi kártevő sürög-forog, mászik, tetvészkedik rajta.

https://www.facebook.com/mullerpetersziami/photos/a.1403207086360617/3586189901395647/

No, de mindegy, az a lényeg, hogy rég nem olvastam ilyen virtigli nemzetellenes coming outot. A zsigerek legmélyéről jöhetett, egészen mélyről, az epe környékéről.

De ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget ennek az embernek – úgy tűnik, hogy van elég problémája, a költeményéből ítélve ezek közül az identitászavara lehet a legnagyobb, és hogy ez nemi vagy csak nemzeti, azt majd eldöntik az irodalomtudósok. Én nem értek a Sziámi-hermeneutikához.

Talán majd Nyáry Krisztián megfejti a titkot, hisz Sziámi annyira átlátszóan és kínosan igyekszik az irodalomtudor magyarok eredetéről és genetikájáról tett félremagyarázásait alátámasztani, hogy attól már én szégyellem magam.

Viszont javalljuk, ne álljon meg itt: várjuk a Ne légy túl magyar! párverseit, úgy mint a Ne légy túl német!-et, a Ne légy túl cipszer!-t, a Ne légy túl bunyevác!-ot és a Ne légy túl muszlim!-ot. Vagy Müller Péter Sziáminak és kebelbarátainak csak az fáj nagyon, ami magyar?! Nem értem, hogy akkor miért magyarul írnak? Annyi világnyelv van, csak ki kell nyújtani értük a nyelvüket. Perverz, önkínzó hajlam lapulhat a tudatalattijuk homályos birodalmában.

Különben én nem hiszem, hogy lehet „kevésbé” vagy „túl” magyarnak lenni. Csak magyarnak lehet lenni. Ha erre egyeseknek nincs gusztusuk, azt megértem, ha minden hagyományos dolog és az eredetünk is zavarja őket, azt is megértem, de ilyenkor illene elmondaniuk, hogy mik vagy kik is ők valójában.

Költőknek igazán hízelgő, hogyha saját soraikkal lepik meg őket, és mi sem tehetünk mást, így Sziámi úr munkásságából kiválogattuk az egyik legjelentősebb refrént, amelyet nyilván azoknak is címzett, akikben mai sommás ítélete szerint „hibás az identitás, és teljes a zűrzavar”: „Ha előrelátó csecsemő lettél volna / Felkötöd magad a köldökzsinórodra”.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.