Páncélos tűzoltók várják a riasztást

A tűzoltók biztonsága is kiemelt szerepet játszott az új speciális, vízzel és habbal történő oltásra is alkalmas páncélozott jármű tervezésénél. A hatkerekű terepjárók egy kisebb robbanást is kibírnak, a benne ülő tűzoltók a radio­aktív sugárzás, illetve vegyi, biológiai anyagok ellen is védettek.

Végh Attila
2020. 07. 16. 20:49
Komondor
Forrás: langlovagok.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanhárom új tűzoltójárművet adtak át július 15-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán. Két európai uniós projekt keretében és kormányzati forrásból három olyan, magyar fejlesztésű tűzoltóautó is csatasorba állt, ami nehéz terepviszonyok között, minden tűzben, ipari katasztrófák esetén is bevethető. A páncélozott vezetőfülke megvédi a benne ülő tűzoltókat.

Bár az új speciális tűzoltóautó a hazai Komondor RDO harcjárműcsalád tagja, a most átadott példányok nem alkalmasak sem harci, sem rendőrségi tömegoszlató feladatok ellátására, nem erre fejlesztette ki a gyártó, a Gamma Zrt. A most rendszerbe állított három különleges rendeltetésű hordozójárműnek csak az alapja a Komondor. Mobil cserekonténerekkel lesz belőle igazi tűzoltójármű, a különféle felépítményeket erdő-, vegyi (ipari) tüzeknél, illetve műszaki mentéseknél vethetik be. A katonai Komondorok páncélzata megmaradt, ez a biztosíték arra, hogy a járműben levő tűzoltók akár a leghevesebb erdőtűz vagy egy vegyi üzem lángjainak kellős közepén is biztonságban végezhessék a munkájukat. A jármű önoltó funkcióval is rendelkezik, ami a lángtenger közepén meggátolja, hogy kigyulladhasson.

Az összkerékhajtásos tűzoltó Komondorok a hivatalos keresztségben a dupla fülkés, többcélú gépjármű típusnevet kapták. A nehéz terepviszonyok leküzdésére is alkalmas háromtengelyes autó képes a vízszegény területeken a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, használható egy teljes hatfős tűzoltóraj szállítására is. Önálló beavatkozó járműként is bevethető, a legnagyobb erdőtüzek közepén is. Olyan speciális oltástechnikai berendezésekkel szerelték fel, mint a lökhárítóra szerelt vízágyúk vagy a vízködképző fecskendők, amik kiterjedt, intenzív tüzek oltására is alkalmasak. Ezt a vízágyút nem tömegoszlatásra fejleszették ki, hanem oltásra, akár menet közben is. Masszív felépítménye, orrszerkezete, összkerékmeghajtása által olyan helyekre is képes eljutni, ahová nemhogy más tűzoltóautónak, de más járműnek sincs semmi esélye.

A Komondor eredeti, katonai célú páncélzata, golyóálló üvegezése nagyon hasznos lehet az előzőleg fel nem térképezett, katasztrófa sújtotta területeken való feladatok végrehajtására, a tűzoltók védettségének biztosítására. Ilyen katasztrófahelyzeti veszélyforrások lehetnek a különböző robbanásveszélyes gázpalackok, melyek repeszeitől is véd a páncélzat, de ugyanígy óv a lehulló többmázsás faágaktól, fatörzsektől, épületek leomló falától, a berobbanó vegyi anyagok hatásától.

Három darab cserélhető felépítményű eszközzel gyarapodott a katasztrófavédelem
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A most átadott három Komondort az Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása nevű projekt keretében a székesfehérvári, a szegedi és a nyíregyházi tűzoltó-parancsnokságokon állítják készenlétbe.

A prototípusokon túl az első Komondor a paksi atomerőmű baleseti mentesítő járműveként állt szolgálatba. Szabó Sándor, az Atomerőmű Tűzoltóság C szolgálati csoportjának szerparancsnoka szerint rengeteget gyakorlatoztak már a géppel, melynek fülkéje ellenáll a sugárzásnak is. A páncélozott fülke légkondicionáló berendezést kapott, hat külső kamerájának képei a belső monitorokon láthatók, a jármű parancsnoka és személyzete éjszaka, füstben is képes tájékozódni a hőkamerákkal a felszámolandó káresemény helyéről, mértékéről.

A most átadott tűzoltó Komondorok teljes terhelés esetén maximálisan 31 tonna súlyúak, amit 506 lóerős dízel erőforrás mozgat, amihez egy hatsebességes, Szentgotthárdon gyártott automata váltó csatlakozik.

A Komondorokat gyártó hazai cég, a Gamma a tűzoltóautók után a Készenléti Rendőrségnek készít vegyi mentesítő járműveket, amelyhez két Mercedes Sprinter teherautót alakítanak át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.