időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Száguldás a hegyi utakon

Forrás: POLICE.HU
2020.07.01. 19:38
Száguldás a hegyi utakon

A nyár beköszöntével jelentősen megnő a motorral közlekedők száma. Június utolsó hétvégéjén több mint 200 motorost ellenőriztek a hegyi utakon, júliustól már hétköznapokon is kint lesznek a mátrai utakon a nógrádi és a hevesi motoros rendőrök. Legutóbb két hete kellett intézkedniük egy súlyos balesetnél, ott szerencsére túlélte az ütközést a gyorshajtó motoros. Egy hónapja Felsőtárkánynál már nem figyelt az őrangyala arra a motorosra, aki lesodródva az útról egy fának ütközött: a 22 éves férfi azonnal meghalt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti statisztikái szerint a balesetek 70-75 százalékában vétlenek a motorosok. A mátrai utakon fordított az arány: tavaly egy negyven motorost is érintő karambolból 32 esetben állapították meg a motorvezető vétkességét, ráadásul ezek nagy része a 24-es, a mátrai csúcs felé vezető kanyargós úton történt. A sérüléssel járó motoros balesetek 81 százalékában a gyorshajtás volt a kiváltó ok. Az adatok azt is kimutatták, hogy nem a helyi motorosokkal van gond: a balesetet okozók közel 70 százaléka csak egy napra vagy hétvégére érkezett a Mátrába.

A rendőrök a baleset-megelőzés érdekében állandó járőrszolgálatot szerveztek a népszerű hegyi szakaszra, ráadásul motoros rendőrök ügyelnek a két keréken száguldókra. Ez egyrészt azért fontos, mert a motorosok jobban respektálják a motoros járőröket, megfogadják tanácsaikat, másrészt, ha egy szabálysértő motoros ki akarná vonni magát a rendőri intézkedés alól, akkor azt legkönnyebben egy motoros rendőr járőr tudja utolérni.

A motoros rendőrök az ellenőrzések során sebességet is mérnek, s ha valakiről mindegyik mérőműszer fényképet készít, az aznap már gyalog mehet haza, a jogosítványát azonnal bevonhatják. A rendőrök tanácsa, hogy kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyen részt a motoros a közúti forgalomban. A megfelelő követési távolság megválasztása is fontos, emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal.