Továbbra sem tudni, mi lesz a Lánchíddal

Karácsony Gergely főpolgármesternek a Lánchíd felújítására nemrégiben tett ígéretei és a projekt felelősének lecserélése után több héttel sem tudni, hogy egyáltalán mikor írják ki a kivitelezői pályázatot. Eközben közel egy hónapja vagyunk túl a legutóbbi, decemberi átfogó szakvéleményben a felújítás megkezdésére kijelölt időponton.

2020. 07. 02. 6:14
null
Dorosz Dávid után Tüttő Kata főpolgármester-helyettesnek kellene megszerveznie a munkát Forrás: Facebook/Tüttő Kata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár június első felében Karácsony Gergely főpolgármester azt hangoztatta, hogy a fővárosi önkormányzat „akkor is felújítja a Lánchidat, ha beleroskad”, ezzel egy időben pedig az MSZP-s Tüttő Katára bízta a beruházás megszervezését, közel egy hónap elteltével sem történt semmilyen előrelépés az ügyben. Úgy tűnik, hogy a baloldali főpolgármester nem is sürgeti az egyre romló állapotú híd felújítási munkálatainak megkezdését, és feltehetően azért nevezte ki a szocialista Tüttőt párttársa, Dorosz Dávid helyére, hogy a Párbeszéd helyett az MSZP-re égjen rá a halogatott beruházás fiaskója.

A baloldali többségű fővárosi önkormányzatnak a Lánchíddal kapcsolatos kommunikációja is egyértelműen arról szól hónapok óta, hogy hogyan bújjanak ki a felújítással járó költségek, kötelezettségek alól. Különböző elvetélt ötletek után – például amilyen a Lánchíd gyalogoshíddá alakítása volt – május végén Karácsony már egyenesen a Lánchíd felújításának bizonytalan időre történő elnapolásáról beszélt. Ezt a koronavírus-járvánnyal, valamint a pandémia elleni védekezésnek az önkormányzatokra eső költségeivel indokolta. Azonban a tavaly évvégi mérnöki szakvélemény szerint a híd felújítása hat hónapon (azaz június 10-én) túl nem halasztható. Az MSZP honlapján június­ban közölt írás szintén „gyakorlatilag szétrohadt” állapotúnak nevezte a Lánchidat.

Dorosz Dávid után Tüttő Kata főpolgármester-helyettesnek kellene megszerveznie a munkát
Fotó: Facebook/Tüttő Kata

Amikor pedig a kötelezettségeivel szembesítették a fővárosi önkormányzatot, akkor Karácsony hivatala a folyamatos forráshiánnyal indokolta, hogy miért nem írták még ki a fenntartása alá tartozó Lánchíd felújítására a közbeszerzést, és a kormányon kérték számon az állítólagos pénzhiányt. Ennek során azonban teljesen különálló dolgokat összemosva igyekeztek kibújni a felelősség alól. Például azt sem hangsúlyozták, hogy a felújításra Tarlós István főpolgármestersége alatt előirányzott harmincötmilliárd forint nemcsak a Lánchídra, hanem a váralagútra, a Széchenyi térre és annak környékére, valamint a pesti hídfő alatt futó villamospálya felújítására volt értendő. Amennyiben csak a Lánchidat újítanák fel, akkor a költségek – a tavalyi, Tarlós István volt főpolgármester szerint alátámasztás nélküli ajánlatok – nem egész huszonötmilliárdra rúgnának, a projektre pedig közel ekkora – mindössze néhány százmillió forinttal kisebb – büdzsé volt előkészítve tavaly ősszel.

Karácsonyék nemrégiben azt is követelték, hogy a kormány fordítsa az ­augusztus 20-i állami ünnepség tűzijátékának költségeit is a felújításra, ugyanakkor Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes március második felében még arról beszélt, hogy a főváros annak lehetőségét vizsgálja, hogy minél kevésbé kelljen bevonni a kormányt a Lánchíd felújításába. Elküldtük kérdéseinket Dorosznak és Tüttőnek azzal kapcsolatban, hogy miért volt szükség arra, hogy utóbbit nevezzék ki Lánchíd-felelősnek a párbeszédes főpolgármester-helyettes helyett, valamint hogy mi az oka a híd sorsával kapcsolatban gyorsan váltakozó elképzeléseknek, ám egyelőre nem kaptunk választ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.