Varga Zoltán nem cáfolta hitelesen a milliárdos osztalékot

Semmilyen írásos dokumentum nem támasztja alá Varga Zoltánnak, a Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosának azt a kijelentését, hogy a vállalat nem fizetett ki egymilliárd forint feletti osztalékot. Vörös bárók című sorozatunkban számoltunk be róla korábban, hogy Varga és társai a cég csökkenő bevételei mellett fizethettek ki maguknak az egy évvel korábbinál jóval nagyobb osztalékot.

2020. 07. 09. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges, hogy Varga Zoltán múlt heti tagadó nyilatkozata ellenére a Central Médiacsoport Zrt. részvénytársaság mégis kifizetett egymilliárd feletti osztalékot neki és tulajdonostársainak. A Magyar Nemzet Vörös bárók című sorozatában mutatta be Varga Zoltán tevékenységét, és arról is beszámoltunk, hogy a Central Médiacsoport a csökkenő árbevétele ellenére duplázta meg profitját 2018 és 2019 között, s az így keletkező 1,13 milliárd forintot osztalékként vették ki a részvénytársaság részvényeséhez köthető céghálókon keresztül. Bár Varga elismerte a Media1-nek múlt csütörtökön, hogy a vállalat tulajdonosai határozatot hoztak az osztalék kifizetéséről a tavalyi eredménytartalékból, ám azt állította, hogy ezt követően mégsem vették fel az összeget. Hozzátette: a társaság likviditásának megőrzése érdekében nem hajtották végre az osztalékkifizetésre vonatkozó határozatot.

Mindezek mellett a polgári törvénykönyv nem rendelkezik arról, hogy az osztalékról szóló döntés megváltoztatható-e később. Nem tiltja, de kifejezett szabályt sem fogalmaz meg erről. A lapunk által megkérdezett jogi szakember arról is tájékoztatott, hogy a jogszabály még kevésbé specifikus abban az esetben, ha az osztalékfizetésről szóló döntés megváltoztatására nem a törvényi feltételek megsértése miatt, hanem egyéb okból kerül sor, és erről beszélhetünk a Central Médiacsoport esetében is. Szavai szerint ha az osztalékról szóló döntés időpontját követően, de még az osztalék kifizetése előtt, olyan kedvezőtlen változás állt be a társaság helyzetében, ami az osztalék kifizetését ellehetetleníti, akkor a tag dönthet úgy is, hogy az osztalékot nem veszi fel, hanem az kerüljön az eredménytartalékba, ám erre nem lehet kényszeríteni. A társaságnak többségi döntésről újabb határozatot kell hoznia.

A szakember rámutatott: kérdés, hogy a Central Média Csoport Zrt. hozott-e egyáltalán olyan határozatot, amely alapján az osztalékot mégsem fizetik ki, mivel a közhiteles nyilvántartásban – az Igazságügyi minisztérium e-beszámoló portálján, valamint a tárca ügyvédek részére fenntartott fizetős céginformációs szolgáltatásában – nem található erre vonatkozó döntés, amelyet benyújtottak volna, jelen esetben például a cégbírósághoz. – Pedig erre van lehetőség, és ezzel is bizonyíthatóvá lehet tenni ezen döntés megtörténtét. Az említett határozat létezésére tehát jelenleg semmilyen bizonyíték nincsen, csak a vállalat jövő évi elszámolásából derül ki, hogy valóban hoztak-e ilyen döntést – hangsúlyozta a jogász.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.