időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Gulyás Gergely: Stagnál Magyarországon a fertőzöttek száma

Forrás: MTI
2020.08.02. 07:41
Gulyás Gergely: Stagnál Magyarországon a fertőzöttek száma

A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető elmondta, a néhány hete bevezetett intézkedések, mint például

a határon belépők szigorúbb ellenőrzése vagy a külföldi országok kategóriákba sorolása, helyesek és beváltak.

Emlékeztetett, hogy a kormány heti rendszerességgel dönt – az operatív törzs javaslata alapján – az esetleges módosításokról, így a külföldi országok besorolásának megváltoztatásáról is.

– Most úgy láttuk, hogy ha nem hozza be senki külföldről a vírust, akkor Magyarországon a jelenlegi szabályok fenntartása mellett – amelyek beváltak –

a fertőzésszám megmaradhat az európai összehasonlításban is alacsonynak mondható szinten

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Elmondta azt is, hogy

5,3 milliárd forintot különített el a kormány, hogy segítse a zeneiparban dolgozókat, akiket nehezen érint a fesztiválszezon elmaradása.

Hozzátette, hogy a kormány megérti ezeknek az embereknek a csalódottságát, de most a biztonság és az emberi élet védelme a legfontosabb.

– A támogatás pontos részleteit hamarosan nyilvánosságra hozza a Magyar Turisztikai Ügynökség – tájékoztatott a miniszter.

A foglalkoztatási adatokról szólva közölte, úgy tűnik, hogy

a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy a kormány állja azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet megszüntet a vírus, annyit teremtenek majd újra.

Hozzátette, a tavaly júniusi adatokkal összehasonlítva most 38 ezerrel dolgoznak kevesebben, de még így is több embernek van munkája, mint amennyinek idén januárban volt.

– Nagyon reméljük, hogy még a nyáron a foglalkoztatottság szintje visszaállhat az egy évvel ezelőtti foglalkoztatottsági szintre – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve:

a tavalyi szint egyébként rekordnak számított, hiszen akkor 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon.

A miniszter az Index.hu hírportál ügyéről szólva elmondta, a főszerkesztő eltávolításába és az újságírók felmondásába a kormánynak nincs lehetősége beleszólni. – Ha vita van egy szerkesztőségen belül, abba – magántulajdonosok esetén – a kormány semmilyen módon nem tud beleszólni.

Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ebbe a kormány beleszólna

– fogalmazott a miniszter.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.