Több tízezer tiltott tablettát próbáltak becsempészni

Hamis, Európában tiltott szernek minősülő gyógyszereket akart behozni Magyarországra egy szerb sofőr.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 08. 24. 17:46
Tamol-XX
Forrás: NAV facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre gyógyszerhamisítás miatt indult eljárás egy szerb sofőr ellen, akinek 28 ezer darab, Magyarországon nem engedélyezett tablettát találtak az autójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi vegyész szakértői augusztus 24-én kezdték el vizsgálni az ismeretlen tabletták pontos hatóanyagát, mert az sem kizárt, hogy a tiltott szer hamisítványait próbálta meg becsempészni a kamionos.

Még augusztus 20-án hajnalban jelentkezett belépésre a Röszkénél egy szerb kamion, amelynek vezetője a rakományon kívül nem jelentett be vám- és adóköteles árut. A pénzügyőröknek feltűnt a sofőr kapkodása és idegessége, ezért a teherautót kiterelték és tételes ellenőrzés alá vették. A drogkereső kutya ugyan nem jelzett semmit, de a NAV munkatársai észrevették, hogy a tehergépjármű vezetőfülkéjének tetőkárpitja túl laza. Azt megbontva összesen 28 ezer darab Tamol-XX feliratú gyógyszert találtak. Mivel több doboz sorszáma megegyezett, az sem volt kizárható, hogy a Magyarországon nem engedélyezett szer eleve hamis.

A szerb sofőr elismerte, a tablettákat ő dugta el, de arról nem nyilatkozott, mi volt a célja a csempészáruval, azt hol, kinek akarta értékesíteni. A feketepiacon keresett szer a Tamol-XX, ezért az elmúlt években többen is megpróbálkoztak a becsempészésével. 2018-ban egy szerb kamionos bútorlapok közé rejtett el 250 ezer tablettát, 2019-ben Kelebiánál még a szerb oldalon bukott meg egy kamionos 241 ezer tablettával. A 26 éves szerb sofőr ellen büntetőfeljelentést tettek a NAV nyomozói, és lefoglalták a közel egymillió forint értékű, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert.

Az Europol bűnügyi felderítői szerint a Tamol tabletták felvásárlói az új, dizájnerdrogok készítésével, illetve értékesítésével foglalkozó bűnözőcsoportok, amelyek a hatóanyag kivonásával, keverésével állítanak elő kábító hatású, de a nemzetközi kábítószerlistán nem szereplő pszichoaktív szereket. Ezek az anyagok életveszélyesek, szív- és májkárosodást, légzésbénulást is okozhatnak. Az Europol Szintetikus Kábítószer Rendszer (Europol Synthetic Drug System, ESDS) munkatársai vizsgálják, hogy az idén lefoglalt drogok közt van-e olyan, amely a most lebukott tablettákhoz hasonló anyagból készülhetett, így próbálják beazonosítani, hogy hova, kinek címezhették a szállítmányt.

A Tamol-XX és az opiátok

A Tamol-XX készítmény a kábító hatású gyógyszerek közé tartozik, emiatt gyakran visszaélnek vele. A hivatalosan Indiában gyártott tabletta nem forgalmazható az Európai Unió területén. A fájdalomcsillapítóként használt szer alapja a mák, csakúgy, mint az orvosi drogként alkalmazott morfium esetében. Érdemes megjegyezni, a heroinnak, a világ második legismertebb kábítószerének is a máktej volt az eredeti alapja, ma már szintetikusan állítják elő a drogot. Az opiáttartalmú gyógyszerek tárolása, nyilvántartása is szigorú szabályokhoz kötött: zárt szekrényben kell tárolni ezeket, és szigorú könyvelés mellett lehet csak adagolni. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a gyógyszertári-kórházi készleteket is. Az opioidokat elsősorban a rákos megbetegedések utolsó stádiumában levő fájdalmak csillapítására használja a gyógyászat, a feketepiacon azonban sportolók csont-, illetve ízületi fájdalmak enyhítésére keresik a terméket, de drogpótlékként is ismert a szer. Függővé válhat a használója, az opioidok hivatalos használatánál is az adagok fokozatos csökkentésével igyekszenek ezt kiküszöbölni az orvosok. A szer túladagolása kómát, halált is okozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.