170 ezer eurót zsebelt be a korrupt határrendész

Nyomozó ügyészek vádirata alapján előkészítő ülésen született jogerős ítéletet a korrupt határrendész ellen.

2020. 09. 23. 13:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupció nem marad megtorlatlanul a határokon sem. Erre a legfrissebb példa annak a volt határrendésznek az ügye, aki jogerősen öt év börtönt kapott és elkoboztak tőle több mint 52 millió forintot is.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közölt részleteket a nem mindennapi, rekord összegű korrupciós ügyről. Kilenc hónap alatt több mint 52 millió forintnyi korrupciós pénzt kapott a – már csak volt – határrendész.

A korrupciós pénz egy részét euróban foglalták le
Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2016-ban egy ismeretlen szerb állampolgár útlevelenként 100 eurót ajánlott a magyar határrendésznek azért, hogy az okmány tulajdonosának tényleges jelenléte nélkül, az abban lévő adatokat rögzítse a nyilvántartásban és az útlevelet belépést igazoló bélyegzővel lássa el. Az ismeretlenül maradt szerb célja az volt, hogy harmadik országbeli állampolgárok schengeni övezeten belüli tartózkodását, az országba történő belépésének adatbázisban történő valótlan rögzítésével jogellenesen legalizálja. A létrejött megállapodás alapján az ismeretlen 2017. január 1-je és 2017. október 11-e között összesen 1735 darab útlevelet adott át a vádlottnak.

Mintegy 1700 szerb útlevelet látott el törvénytelenül beléptető pecséttel a határrendész
Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség

Az útlevélkezelő – akinek szolgálati jogviszonya azóta megszűnt – 1724 unión kívüli illetőségű állampolgár esetében végzett valótlan adatrögzítést. A volt rendőr 18 útlevél bedolgozását 2017. október 11-én szintén elvégezte, azonban – a tettenérése miatt – az ezért ígért pénzt már nem tudta átvenni, míg 11 útlevél esetében az adatrögzítést már meg sem kezdte.

A vádlott mindezért 170.600 eurónak megfelelő összeget vett át jogtalan előnyként.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség 1735 rendbeli előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és 1724 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat 2020. március 31-én a volt rendőr ellen.

A határrendész a korrupt eurók tetemes részét átváltotta forintra
Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség

A 2020. szeptember elején megtartott előkészítő ülésen

a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elfogadta a volt határrendész beismerő nyilatkozatát, majd a vád szerinti tényállás és minősítés szerint öt év börtönbüntetésre, valamint négy év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal 52.544.880 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

Az ítélet jogerős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.