A migránsok átvágták a műszaki zárat

A magyar–szerb határt záró kerítést is megrongálták a határsértők az elmúlt napokban.

Végh Attila
Forrás: POLICE.HU2020. 09. 29. 18:54
Rendőrautó a békési határszakaszon
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült a határsértés azoknak az illegális bevándorlóknak sem, akik speciális – később a határ szerb részén eldobott – erővágókkal estek neki szeptember 27-én éjjel a műszaki határzár kerítésének. A határvadászok a honvédség szakembereinek a segítségével már szeptember 29-ére megjavították a megrongált szakaszt, azon egyetlen migráns sem jutott be az országba.

Fotó: Police.hu

Még szeptember 27-én nem sokkal éjfél előtt a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány kilenc migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen. A férfiakból álló csoport a szerb oldalról vágott lyukon keresztül kívánt átjutni a kerítésen. A mérnöki pontosságú nyílást speciális eszközökkel, egy percen belül vágták ki, de ennyi is elég volt, hogy a közelben tartózkodó határvadászok észleljék a rongálást és meghiúsítsák a migránsok határsértését. A határvadászok megjelenésekor a határsértők visszafutottak a szerb oldalra, szerszámaikat is eldobálták. Az eszközöket még az éj leple alatt összeszedte valaki a szerb oldalon, nagy valószínűséggel egy következő kísérletnél is bevetik majd ezt az erővágót.

A magyar–román határon is nagy volt a forgalom hétfő éjjel. Battonya külterületén szeptember 28-án 22 óra körül egy lakossági bejelentést követően feltartóztattak a rendőrök négy külföldit. Egy férfi és egy nő szír, míg két férfi algériai állampolgárnak vallotta magát. Nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrjárőrök előállították a határsértőket a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségre, ahol idegenrendészeti eljárás indul ellenük.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=HJLngR4Im48&feature=emb_logo

A békési határszakaszon egyre többen próbálkoznak, Sarkad környékén az előző napokban 22 és 19 fős csoportokat is fogtak el a rendőrök. A bűnügyi felderítés adatai szerint éjszaka, a határ vonalát jól ismerő „sétáltatók ” indítják útnak a 2-22 fős csoportokat, akikre magyar területen már egy embercsempész vár valahol, a migránsok általában telefonon vagy GPS koordináták alapján tartják velük a kapcsolatot. A szervezett embercsempész bandák személyenként ezer eurót is elkérnek egy Románia–Ausztria közötti útért. A magyar rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak és a két ország közötti megállapodásoknak megfelelően visszakísérték a határsértőket a magyar–román határhoz, a határsértés ügyében a román hatóság jár el. Az embercsempészek ellen közösen nyomoznak a magyar és a román rendőrök, tettenérés esetén annak az országnak a hatósága jár el, ahol a csempészt elfogták. Ez alól csak a csanádpalotai közös határátkelőhelyen lebukott embercsempészek a kivételek, ha a magyar rendőrök buktatják le őket, akkor is a román rendőrség jár el, mert ez a határátkelőhely román területen van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.