DNS-mintája buktatta le a tököli betörőt

Genetikai kódja alapján sikerült azonosítani azt a tolvajt, aki 62 millió forintot lopott.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 29. 14:15
DNS minta elemzése a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpontban
Fotó: SEBESTYEN JENO Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest Megyei Főügyészség 2020. szeptember 29-én emelt vádat egy két évvel korábbi betöréses lopás ügyében. A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsítottat a helyszínen hagyott DNS-nyomainak elemzése alapján idén év elejére sikerült beazonosítani, amikor egy másik ügyben a rendőrség, az Európai Uniós tagállamokra vonatkozó rabosítási irányelvek alapján rögzítette a férfi DNS- és biometrikus-adatait.

A budapesti férfi 2018 őszén egy véletlenül kihallgatott beszélgetés során jutott olyan információkhoz, hogy egy többgenerációs tököli családi ház lakói otthonukban nagyobb összegű készpénzt tartanak, egy ipari ingatlan vásárlására készülnek a családi vállalkozáshoz. Szinte napra pontosan két évvel a vádemelés előtt, 2018. szeptember 26-án kifigyelte, hogy a házban senki nem tartózkodik, ekkor az egyik ajtó befeszítésével bejutott az ingatlanba. Később kiderült, itt megsérült, a helyszínen hagyott genetikai nyomtöredéket sikerült rögzíteniük a bűnügyi helyszínelőknek, a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont (NSZKK) biológusai pedig ebből nyerték ki az elkövető egyedi DNS-azonosítóját.

A betörő végigkutatta a házat, feltört egy széfet is, több rejtekhelyről 62 millió forintot és kétmillió forintnyi aranyékszert vett magához. Kilétét a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság nyomozói fedték fel, amikor egy másik eljárással összekapcsolva a betörést, a helyszínen talált nyomok egyértelmű és megcáfolhatatlan bizonyítékkal szolgáltak az elkövető kilétéről. Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség – a sértettek számához igazodóan – többrendbeli, különösen nagy értékben elkövetett lopás bűntett miatt emelt vádat az elkövető ellen.

DNS, a megcáfolhatatlan bizonyíték

A nyomozó hatóságok által beküldött bűnjelek alapján átlagosan évi hétezer DNS-minta vizsgálati eredményét veszi nyilvántartásba az NSZKK. A DNS-profilok folyamatos összehasonlítása révén számos esetben a nyilvántartás adja meg a szükséges információt egy-egy bűnügy megoldásához, és más országok genetikai nyilvántartásaihoz is hozzáférnek a kutatók. Magyarország több európai országgal együttműködik ezen a téren, évente átlagosan száz ügyben tudnak segíteni a magyar szakértők a külföldi nyilvántartási rendszerekből szerzett információkkal más országok nyomozóinak. A rendszer által kimutatott személyi egyezés közvetlenül az elkövető személyére utalhat. A találatot a szakértők többször is elemzik, hitelesítik, szükség esetén kiegészítő-megerősítő DNS-profil-vizsgálatot is végeznek. A DNS-minta csak egy emberhez tartozik, de vérrokonság szerint is azonosítható, összekapcsolhatók a családtagok. Annak, hogy két, egymással semmiféle kapcsolatban nem levő embernek azonos legyen a DNS-mintája, egy a hárommillióhoz az esélye. A módszerek fejlődése miatt az arány folyamatosan javul, 1999-ben még egy az 1,3 millióhoz volt az esély az egyezésre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.