Operatív törzs: Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy tavasszal az időseket elkülönítették azért, hogy csökkentsék a kontaktusok számát.

Forrás: MTI, MTVA2020. 09. 30. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 26 461főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett, 5890-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 806 fő. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 53 százaléka, a gyógyultak 38 százaléka budapesti. 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília arról is tájékoztatott, hogy október elsejétől újabb megelőző intézkedések lépnek életbe: az iskolák bejáratainál megmérik az érkező diákok testhőmérsékletét, és csak akkor léphetnek be, ha az 37,8 fok alatt van. A tiszti-főorvos arra is kitért, hogy október 1-je az idősek napja, ami arra is emlékeztet, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportra fokozottan kell figyelni a járvány idején. Szavai szerint nagyon fontos betartani a higiéniai előírásokat – elsősorban a maszkviselést és a kézmosást – valamint a társadalmi távolságtartást.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy tavasszal az időseket elkülönítették azért, hogy csökkentsék a kontaktusok számát. Ezt nem mindig könnyű elviselni, ezért a generációknak együtt kell működniük.

Most azt hangsúlyozza, hogy az idősek lehetőleg kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömeget, vásárolni is csak indokolt esetben menjenek, és az otthonukban is tartsák be a higiénés szabályokat. Gyakran mossanak kezet, sűrűn szellőztessenek és takarítsanak. A gyakran érintett felületeket fertőtlenítsék, ehhez használjanak gumikesztyűt. Ha saját maguk ellátása nehézségbe ütközik, kérjék az önkormányzatok segítségét. A fiatalabbakat külön is megkérte, hogy álljanak az idősek mellé, segítsék őket.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az edzőtermekben nem tervezik bevezetni a maszkhasználatot, de oda kell figyelni, hogy az eszközök távol legyenek egymástól, és rendszeresen fertőtlenítsék azokat. Müller Cecília főként a szabadban végzett sportolást javasolja.

A tiszti-főorvos hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, és emlékeztetett, hogy október második felétől térítésmentesen kérhető a szezonális influenza elleni védőoltás. Szavai szerint az egészséges embereket is erősen megviselheti, ha egyszerre kapják el az influenzát és a Covid–19-et.

Hangsúlyozta, hogy a közösségi terekben, köztük a fürdőkben fokozottan be kell tartani a távolságtartás szabályait, és ajánlatos a hosszabb időtöltés elkerülése ezeken a helyeken. Müller Cecília arra is kitért, hogy a tünetek megjelenését megelőző harmadik naptól kezdve számolják azt a tíz napot, amíg karanténba kell vonulni.

Müller Cecília kifejtette, a szennyvízben a vírus örökítőanyagának a mennyiségét jelenleg 21 városban vizsgálják. Ennek előjelző szerepe van, 7-10 napra előre lehet jelezni az esetszám emelkedést, Budapesten három helyről vesznek mintát, de most főként Nyugat-Magyarországon látnak emelkedést.

Kérdésre válaszolva elmondta, a reprodukciós rátát a járványügyi adatok alapján számítják ki, a 32. héten volt a legkevesebb az esetszám. Közölte, az operatív törzs nem óhajt beleszólni az emberek magánéletébe, ezért rájuk bízzák, hogy milyen, nem tiltott közösségi, családi rendezvényeken vesznek részt.

– Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy csak egészségesen menjenek társaságba – hangsúlyozta.

Müller Cecília azt is kiemelte, hogy a nagyobb családi rendezvények esetén is fokozottan kell ügyelni a higiéniás és a távolságtartási szabályok betartására, mivel a tünetek megjelenése előtt 2 nappal már továbbadhatja a betegséget a megfertőződött személy.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.