Gyurcsány embere a kutyák elaltatását javasolja az Illatos úton

Egy belső dokumentum szerint az Illatos úti ebrendészeti telepen újra bevezethetik az altatást azoknál az állatoknál, amelyek tizenöt napnál régebben vannak a telepen, miközben a Tarlós-éra egyik vívmánya az volt, hogy 2012 óta nem volt helyhiány miatti túlaltatás – tette közzé közösségi oldalán Dódity Gabriella annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely állatvédelmi megbízottat nevezett ki maga mellé Szabó Rebeka zuglói alpolgármester személyében. A belső ellenőrzést Gyurcsány embere, a telepet működtető FÖRI-vezető, Handl Tamás helyettese végezte, aki arra tett javaslatot, hogy alkalmazzák azt a jogszabályt, amely megengedi a tizenöt napnál régebb óta bent lévő állatok elaltatását.

2020. 09. 29. 13:46
null
Budapest ellenzéki vezetője szabad utat adott a Gyurcsány–Bajnai-korszak haszonélvezőinek, akik megszállták a fővárosi intézményeket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Illatos úti ebtelep új vezetése egy belső vizsgálati jegyzőkönyvben javaslatokat fogalmazott meg a telep működtetésével kapcsolatban. A dokumentum 6. számú javaslata felhívja a figyelmet annak a jogszabálynak a betartására, amelyet a 15 napon túl a telepen levő állatok kapcsán fogalmazott meg a jogalkotó: vagyis az állatok elaltására. A vizsgálatot Gyurcsány Ferenc embere, Handl Tamás közvetlen kollégája végezte, aki a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) igazgatóhelyettese.

Budapest ellenzéki vezetője szabad utat adott a Gyurcsány–Bajnai-korszak haszonélvezőinek, akik megszállták a fővárosi intézményeket
Fotó: Kurucz Árpád

– Az Illatos úti telepen 2012 óta nem volt helyhiány miatt túlaltatás, ez az állatvédő szervezetek összefogásának és a Tarlós István vezetése alatt történt szemléletváltásnak köszönhető. Rengeteget fejlődött a telep, ezt az állatvédő szervezetek is elismerték. Tudjuk, hogy az állatoknak nem jó hosszan bezárva lenni, de a menesztett vezetés a helyhiányt mégsem öldökléssel, hanem az állatvédő szervezetekkel közösen örökbeadó napokkal oldotta meg. A régóta bent lévő, gazdisodásra alkalmatlan kutyákat sem gyilkolták meg, hanem kutyakiképzők rehabilitálták őket, hogy gazdához lehessen adni. Mindez már a múlt, a rehabilitációs programunk alapját képező, kutyakiképzőkkel kötött szerződéseket is felmondták – mondta el lapunknak Dódity Gabriella, a Dokta Alapítvány kuratóriumi tagja, a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője. A Dokta kimondottan az Illatos úti kutyák megsegítésére alakult, az elmúlt évek alatt számos orvosi műszert ajándékoztak a telepnekra. Céljuk, hogy megmutassák: gyepmesteri telepet is lehet az állatvédelmi és állatjóléti szempontok maximális szem előtt tartásával működtetni.

A belső vizsgálat kapcsán megfogalmazott javaslatok

– Ijesztő, hogy ismét javaslatként fogalmazta meg az új vezetés az „öljük meg, nincs vele gond” szemléletet, miközben Karácsony Gergely a kampányban még állatvédelmi chartát és ombudsmant ígért. Álságos, hogy miközben a főpolgármester állatvédelmi megbízottat nevez ki maga mellé, a telepet fenntartó önkormányzati szerv az altatást javasolja a vezetésnek – hívta fel a figyelmet Dódity Gabriella. A Dokta kuratóriumi tagja úgy sejti, hogy az altatásra való figyelem felhívása miatt hatalmas lejárató kampány indul majd, csúcsra jár majd a FÖRI-t rendőrökkel feltöltő Gyurcsány-gépezet és az állatbarát Karácsony-brigád is.

Dódity Gabriella

– Az, hogy továbbra sem fogadják el az alapítványunktól az immár az idei adó 1 százalékok felajánlásával együtt immár több mint négymillió forintot, jól példázza, mennyire fontosak nekik az állatok. Politikai döntést hoztak, amikor szerződést bontottak velünk, a dokumentum azon pontjára hivatkozva, amelyben az állt: a szerződés indoklás nélkül felmondható. Az állatjóléti referensük, Szabó Rebeka ezzel szemben nyilvánosan rágalmaz minket, ahelyett, hogy állatjóléti referensként az árva állatok sorsát tenné első helyre, és megkeresné a lehetőséget, hogyan adhatnánk át a telepnek a nálunk lévő adományokat. Ahogy a Magyar Állatvédők Országos Szervezete írta a közleményében, már az is nonszensz, hogy könyörögnünk kell, miközben a közösségi oldalukon ott a felhívás, hogy várják az adományokat – fogalmazott Dódity Gabriella. Hozzátette: Szabó Rebekának jó munkát kíván, és azt üzeni, ne rombolják szét az Illatos úti telepet, ne züllesszék vissza a legócskább gyepmesteri telepek szintjére, bánjanak méltó módon az állatokkal, és eszükbe se jusson megölni őket. – És nem csak azért, mert Karácsony Gergely állatbarát fővárost ígért a budapestieknek – fogalmazott Dódity.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a FÖRI nemrégiben minden előzmény és indoklás nélkül felmondta a Doktával korábban kötött együttműködési megállapodást, és a négymillió forintos támogatást is elutasította. Az új vezetés tisztogatásba kezdett, rengeteg, az előző vezetés által kötött szerződést bontottak fel, köztük volt olyan szolgáltatási szerződés is, amelyet újrakötöttek, de már magasabb összegért. Érthetetlen módon felmondták a régóta bent lévő, szocializálatlan kutyák rehabilitációjára kötött szerződést is. Dódity Gabriella, a Dokta kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta: az alapítvány elnöke többször tárgyalt szóban, egyeztetett írásban az új vezetéssel, amely azonban hajthatatlan, és nem fogadja el az alapítvány adományát. Arra gondolnak, nekik is politikai okok miatt kell távozniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.