Házi arzenált találtak egy német nyugdíjasnál

Tizenegy kiló lőpor, négyezer lőszer, hét lőfegyver volt engedély nélkül egy 72 éves férfinél

Végh Attila
2020. 09. 09. 14:58
A rendőrség lefoglalta a fegyvereket
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogták a zalaegerszegi rendőrök azt a német nyugdíjast, akit a város egyik lőterének tulajdonosa jelentett fel. A szeptember 9-én reggel megtartott házkutatás során a 72 éves férfi lakásából egy kisebb partizánegységnek elégendő fegyvert, lőszert és robbanóanyagot foglaltak le a bűnügyi helyszínelők.

Fotó: Police.hu

A rendőrségre egy zalaegerszegi magán lövészklub tulajdonosa tett bejelentést. A klub lőterén szeptember 8-án délután megjelent egy 72 éves, a város közelében lakó német férfi. A nyugdíjas korábban tagja volt a lövészegyletnek, de a sorozatos szabálysértések miatt kitiltották. Az akkor ügyeletes alkalmazott ezt nem tudhatta, elfogadta a férfi klubtagságiját, amit már le kellett volna adnia. A lőtérfelügyelőnek az tűnt fel, hogy az idős férfi antik fegyvereihez saját lőport használt, ami ellentétes a házirenddel, ezért tett említést az esetről a tulajdonosnak, aki viszont jelezte a rendőrségnek, hogy a német állampolgár feltehetően Magyarországon illegálisan vásárolt vagy külföldről becsempészett lőport használhatott. Lőport Magyarországon a hatályos törvények szerint csak lőszerkészítő engedéllyel rendelkező magánszemély, vadászati engedéllyel bíró személy vagy lövészklub vásárolhat. Mivel a német nyugdíjasnak ilyen engedélyei nincsenek, a klubtól meg hónapok óta nem rendelt a kizárólag a belső lőgyakorlatokhoz használható lőport, ezért alapos volt a gyanú arra, hogy illegálisan szerezte be a robbanóanyagot, annak sem beszerzésére, sem tartására nincs ugyanis jogosultsága.

Házi készítésű töltény

A zalaegerszegi rendőrkapitányság munkatársai a 72 éves amatőr lövész nyilvántartásban szereplő engedélyeinek ellenőrzése után – amikből kiderült, hogy nincs semmilyen olyan okirata, ami Magyarországon fegyver és lőszer tartását engedélyezné – másnap reggel házkutatást tartottak a német nyugdíjas zalai otthonában. A nyomozók a házban és a melléképületekben 11 kilogramm lőport találtak. A lőport nagy valószínűséggel Németországban és Szlovákiban szerezhette be a férfi, a mennyiség szerint legalább egy tucatnyi alkalommal vásárolt, hiszen ott sem lehet egyszerre ekkora mennyiséget beszerezni, ha nincs fegyvermesteri engedélye a vásárlónak. Ennyi lőporral egy családi házat is fel lehet robbantani.

A férfi töltényeket is gyártott: négyezer darab különböző kaliberű éles lőszer is előkerült – ezek egy részét ő készítette –, melyek többségét szintén engedély nélkül szerezte be. Egyelőre nem tisztázott, mikor, honnan és hogyan jutott ekkora mennyiségű munícióhoz. A rendőrök megtalálták a töltényekhez való fegyvereket is: engedély nélkül tartott pisztolyokat, egy távcsöves puskát, ezenkívül több világháborús puskát és antik fegyvert is lefoglaltak. A 72 éves német férfit lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, indítványozták bűnügyi felügyeletét lakhelyelhagyási tilalommal, hogy az eljárás elől ne menekülhessen el Németországba.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.