Tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámában, az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek, a lakosság fele körülbelül két hétre elegendő élelmiszert halmozott fel. Hamar kiderült, hogy a kezdeti sokk okozta kényszerreakció felesleges, hiszen a hazai élelmiszeripar nem került veszélybe, sőt mondhatni hibátlanul el tudta látni a fogyasztókat. A szakemberek megállapították, hogy a kétheti tartalékmennyiség – amennyiben tudatosan összeállított élelmiszerekről van szó – optimálisnak tekinthető. Ezt szem előtt tartva pedig elkerülhető lenne, hogy a pánikszerűen felhalmozott készletek a kukában landoljanak, ahogy az a járvány első hullámában nem egyszer fordult elő.
A tavaszi karanténidőszak fogyasztási szokásait felmérve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeállított egy olyan útmutatót, ami hasznos tanácsokkal és ötletekkel látja el a fogyasztókat az otthoni ételtartalék összeállítására, tárolására és felhasználására nézve is, úgy, hogy elkerülhető legyen az élelmiszerhulladék keletkezése.
A járványhelyzetre való tekintettül különösen hasznos élelmiszer-tartalékot összeállítani, ugyanis ha valaki önkéntes vagy hatósági házi karanténba kényszerül, az ellátása be van biztosítva, nem mellesleg a vásárlások gyakoriságának csökkentésével, az emberi kontaktusok száma is minimalizálódik, ezáltal a járvány terjedése is gyengül, továbbá elkerülhetők a tavaszihoz hasonló pánikvásárlási hullámok is.

A Nébih kisokosa szerint az ideális élelmiszerek közé sorolhatók a tartós, hűtést és felmelegítést nem igénylő, továbbá a víz hozzáadása nélkül is elkészíthető ételek. Az útmutató részletezi, hogy egy felnőtt személy két hétre elegendő tápanyagszükségletének biztosításához a főbb élelmiszerek a következők: két kilogramm gabonaalapú termék és két kilogramm húsféle, hét liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék, 8-10 kilogramm zöldség- és gyümölcsféle, tíz darab tojás, valamint egy csomag vaj vagy margarin. Az ivóvízre kitérve hangsúlyozzák: nem szükséges két hétre elegendő mennyiséget tartalékolni, mivel a veszélyhelyzet idején a hatóságok elsődleges feladatai közé tartozik a lakosság vízellátását biztosítani.