Karácsony rezsitámogatása Demszky emberének alapítványához került

Támogatási igények felmérése nélkül már augusztus közepén átutaltak kétszáz millió forintot az ex-SZDSZ-es Győri Péter vezette Hálózat alapítvány számlájára, amely a főpolgármester rezsitámogatásának fedezésére szolgálna. Karácsony Gergely még a kampányában ígért húszezer forintos segítséget az időseknek. A Magyar Nemzet megtudta: eddig csak 234 kérelem érkezett be, ami jócskán alulmúlja a tervezettet. Mindössze körülbelül 468 ezer forint támogatást fizettek ki az első hónapban.

2020. 09. 07. 17:32
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az lett volna tisztességes, ha Karácsony Gergely főpolgármester betartotta volna a választási kampány idejére eső idősek napján tett ígéretét, amely szerint minden nyugdíjas húszezer forint fűtéstámogatást kap – mondta a Magyar Nemzetnek Hassay Zsófia, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció képviselője. Leszögezte: Karácsony a kampányban vagy blöffölt, vagy nem volt tisztában azzal, hogy ígérete hatmilliárd forintba kerül.

– A második fűtési szezon következik, és azt látjuk: nem jár alanyi jogon a fűtési támogatás. Sőt, most már csak a védendő rászorultak kaphatnak segítséget. A főpolgármesteri kampányban nem erről volt szó, ezt többször is szóvá tette a Fidesz–KDNP-frakció a közgyűlésben. Mindenképpen hivatali keretek között kellett volna tartani a kifizetéseket, nem pedig kiszervezni a Hálózat alapítványnak – mondta el Hassay Zsófia, Terézváros volt fideszes polgármestere, aki hozzátette: a VI. kerületben az önkormányzat intézte a szociális támogatásokat.

„A fővárosi lakásrezsi támogatásról szóló önkormányzati rendeletében meghatározott támogatást a Hálózat a Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítványon keresztül biztosítja. A Hálózat alapítvány részére Budapest Főváros Önkormányzata a 200 millió Ft-ot 2020. augusztus 14-én utalta át. A beérkezett kérelmek alapján az első utalások szeptember hóban megtörténtek (Díjbeszedő, Főtáv). A bevezetéstől eltelt időszak alatt összesen 234 kérelem érkezett be, a kérelmek folyamatosan érkeznek, elbírálásuk is folyamatos” – írta lapunknak a fővárosi önkormányzat.

Továbbá arról tájékoztatott a főváros, hogy a távhő- vagy a víz-, csatorna- és szemétszállítási díj megfizetését segítő, éves szinten 24 000 forint összegű támogatásra azok a budapesti háztartások jogosultak, amelyek – szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő – védendő fogyasztónak minősülnek, és a védendő áram- vagy gázfogyasztói nyilvántartásba vételüket, vagy annak kezdeményezését igazolják. A jogosultság megállapítását, a támogatás folyósítását és az egyéb adminisztratív feladatokat a Hálózat alapítvány látja el.

Mint kiderül, húszezer háztartás helyett szeptemberben mindössze 234 fő jutott a kétezer forintos támogatáshoz, ami alátámasztja azt, hogy a főpolgármester igényfelmérés nélkül juttatott 200 millió forintot az adófizetők pénzéből a korábban Demszky Gábor főpolgármestersége alatt is foglalkoztatott Hálózat alapítványnak. Karácsony döntése nem csupán visszás, de visszaélésekre ad okot: amennyiben nem emelkedik a támogatást igénybe vevők köre, akkor évente mintegy hatmillió forint támogatást fizet ki az Hálózat alapítvány a közműcégeknek, ami a következő négy évre csak 24 millió forint, azaz 176 millió forint sorsa kiszámíthatatlan. Továbbá a fel nem használt összeg négyéves kamata az alapítvány számára többmilliós bevételt jelent.

A Hálózat alapítvány a fővárosba történő visszavezetéséről az előterjesztésben megjegyzik: a Hálózat alapítvány a fővárosi önkormányzat által 2004–2009. években rendelkezésre bocsátott téli lakásrezsi-támogatás a szociálisan rászoruló családokhoz történő eljuttatását is koordinálta. Tehát a korábbi főpolgármester, az SZDSZ-es Demszky Gábor által bevezetett gyakorlatot hozta vissza Karácsony. A Hálózat alapítvány kuratóriumának elnöke nem más, mint a Menhely Alapítvány létrehozója, a volt SZDSZ-es Győri Péter. A hajléktalanszállókat is üzemeltető Győri Péter alapítványával Tarlós István volt főpolgármester – megválasztása után – azonnal megszüntette az együttműködést, mert pénzügyi visszaélésekre adott lehetőséget.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.