Magyar segítséggel zúzták szét az albán kokainmaffiát

Magyar nyomozók és ügyészek is részt vettek a leghatékonyabb európai albán nyelvű kokainmaffia felszámolásában.

2020. 09. 27. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intenzív felderítő munkának és a hatékony hatósági fellépésnek köszönhetően sorra buknak le Magyarországon az elosztók és a kábítószerdílerek. Még az átlagpolgároknak is feltűnhet, hogy a lefülelt elkövetők között megszaporodtak a kokainnal üzletelő bűnözők. A lebukásukban pedig kiemelkedő szerepe van a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyre jobban teljesítő kábítószerbűnözés elleni egységének.

Az egyik utóbbi, múlt héti akciójukban egy nigériai és egy magyar állampolgárságú gyanúsítottat a VII. kerületben, az utcán fogtak el a TEK műveleti egységének segítségével. Két nigériai állampolgáron pedig speciális bevetési nyomozókkal együttműködve ütöttek rajta egy közeli lakásban.

Elfogták a nigériai kokaindílert Budapesten
Fotó: NNI / Nemzeti Nyomozó Iroda

A gyanúsítottak a kábítószert megpróbálták lehúzni a vécén, de a rendőrök gyorsabbak voltak, és ezt megakadályozták. Két további, menekülni próbáló gyanúsítottat szintén az utcán fogtak el az NNI nyomozói. Az egyik férfi nigériai állampolgár, a másiknál hamis útlevél volt, az ő személyazonosságát még tisztázni kell. A dílerektől összesen mintegy 380 gramm kokaint, 2 kilogramm marihuánát, csaknem kétmillió forint készpénzt, valamint a kokain tömbösítéséhez használt prést foglaltak le. A kábítószerek feketepiaci értéke meghaladja a 14 millió forintot. Az akciót több hónapos, aprólékos nyomozás előzte meg, így a siker garantált volt.

Azok a Pest megyei nyomozók is biztosra mentek, akik a 34 éves kerepesi N. Zoltánt tartották szemmel, majd amikor erdőkertesi vevőjét kiszolgálta, lecsaptak rá. A gödöllői panelházaknál sétáló és mit sem sejtő N. ledermedt, amikor a civil ruhás nyomozók megszólították. Próbált volna menekülési útvonalat találni, de a nyomozók földre vitték, megbilincselték és előállították.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=FqdsIpx7Nvs&feature=emb_title&has_verified=1

Szatyrában 261 gramm eladásra szánt, zacskókba porciózott kábítószergyanús fehér port találtak. Házában kutatást tartottak, ahol digitális mérleget, több száz önzáró tasakot, kábítószergyanús tablettákat, valamint több mint 500 gramm kábítószergyanús fehér port – az előzetes vegyész-szakértői vélemény szerint kokaint és amfetamint – foglaltak le. N. Zoltánt letartóztatták.

A nemzetközi kokainmaffiák ellen fellépő hatósági munkát jól ismerő szakemberek arra hívták fel a Magyar Nemzet figyelmét, hogy a magyar rendőrök egy öt éve tartó, óriási sikert hozó nemzetközi akcióban közreműködve szerezhettek olyan tapasztalatokat és gyűjthettek bizonyítékokat, ami alapján most sorra buktatják le a kokainnal – is – üzletelő magyarországi dílereket. Mint fogalmaztak, a napokban, hetekben

további elfogásokra számíthatunk. Emiatt erősen tisztul majd a magyarországi drogpiac, a dílerek pedig egyre kétségbeesettebbek a hatékony hatósági fellépés miatt, valamint azért is, mert a kokain egyre inkább hiánycikk lesz a hazai éjszakában.

 

A felderítési sikerek összefüggenek azzal, hogy magyar részvétellel tíz ország igazságszolgáltatási és bűnüldözési hatóságai szeptember közepére felszámolták Európa egyik legaktívabb kokaincsempész-hálózatát, a „Kompania Bello” albán nyelvű maffiát.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=108&v=pfLQF4Vn1d8&feature=emb_title

Szeptember 15-én hajnalban több száz rendőr, köztük különleges intervenciós csoportok, szoros együttműködésben az ügyészekkel és a nyomozó tisztviselőkkel, az Europol és az Eurojust támogatásával összehangolt razziákat hajtottak végre, és őrizetbe vették a maffia 20 tagját Olaszországban, Hollandiában, Németországban, Görögországban, Romániában, Magyarországon, Spanyolországban, Albániában és az Egyesült Arab Emírségekbe.

Az olasz vezetéssel lecsapó nemzetközi egységben az NNI nyomozói és a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomozó ügyészei vettek részt.

A gyanúsítottakat letartóztatták nemzetközi kábítószer-kereskedelem, kábítószerek illegális birtoklása és terjesztése, valamint brutális támadások, köztük gyilkosság miatt. Ez utóbbiakat a banda 84 olaszországi, ecuadori, hollandiai, egyesült királysági, svájci és németországi nyomozás elején elfogott tagjai követték el.

A nemzetközi „Los blancos” fedőnevű akcióban – amelynek a része volt a közelmúltban a magyarországi lecsapás – eddig közel négy tonna kokaint és több mint 5,5 millió euró készpénzt foglaltak le.

Úgy tudjuk, hogy az immár öt éve zajló nemzetközi akciónak köszönhető, hogy a nyáron elfogtak egy hatalmas, Magyarországra tartó kokainszállítmányt is. A banánok közé rejtett Rotterdamban lefoglalt fehér por, amelynek címzettje egy magyar cég volt körülbelül 52 milliárd forintot ért. A szállítmány Ecuadorból indult és vélhetően a közép-európai piacon terítették volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.