Megnőtt a kamionnal érkező migránsok száma

Napi átlagban 20-25 migráns próbál meg átjutni teherautókkal a határon.

Végh Attila
Forrás: Police.hu2020. 09. 25. 14:18
Kamion ellenőrzés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugrásszerűen megnőtt a kamionokban próbálkozó illegális bevándorlók száma az elmúlt napokban. Az embercsempészek és a migránsok is tudják, a tompai határátkelőhelyen röntgen segítségével nézik át a rakományt, ám 11 migráns így is megpróbált bejutni az országba. Röszkén nincs röntgenes mérés, itt a rendőrök hőkamerákkal, szén-monoxid-szint mérésével, szívhangkereséssel ellenőrzik, van-e ember a rakomány között. Szeptember 25-én három kamionban tíz embert találtak, 24-én négy teherautó rakománya közül nyolc határsértő került elő, 23-án hét migránst fogtak el a teherautókban, két afgán férfi egy rakomány cső között bújt el, egy kisebb fékezésnél agyonnyomta volna őket a szállítmány.

Csanádpalota határátkelőhelyen is több próbálkozó migránst fogtak el. Többen a kamionok alvázába kapaszkodva próbáltak bejutni – átlagosan napi 3-4 illegális bevándorlót kapnak el így. Megnőtt a sétálók száma is, akiket még román területen kiraknak a határ előtt, innen gyalogosan próbálkoznak meg átjutni a zöldhatáron, hogy aztán már Magyarországon újra felvegye őket az embercsempész. Az elmúlt három nap során 28 ilyen sétálót fordítottak vissza Románia felé a magyar rendőrök.

Csanádpalotán nagyban is játszanak az embercsempészek. Szeptember 24-én hajnalban egy román kamionban 21 potyautas lapult meg. A csoport tagjai közül hárman bangladesi, hárman szír, heten iraki, négyen Srí Lanka-i, ketten iráni és ketten afgán állampolgárnak vallották magukat.

Fotó: police.hu

Mivel a közös, román–magyar határellenőrzés vonalán nem jutottak át, így velük szemben a határsértés és az embercsempészés miatt is a román rendőrség indít eljárást. Ezen a héten ez volt a harmadik olyan kamion, ahol húsz főnél több illegális bevándorlót szállítottak román sofőrök. Szeptember 24-én egy román kisbusz vezetője is lebukott, négy vízum nélküli törököt próbált meg bejuttatni Magyarországra, ezt az embercsempészt is a román rendőrség vette őrizetbe.

Fotó: police.hu

A rendőrök szerint a magányos utasok többsége a sofőrök tudta nélkül, parkolókban vagy éjszaka a határ előtt kialakult dugókban kapaszkodnak fel a kamionok alvázára vagy tetejére, illetve a vámzár megrongálásával a rakomány közé. Az viszont teljesen kizárt, hogy a sofőrök ne tudjanak arról, hogy egy 10-30 személyes potyautascsoport van a rakterükben. Erre a migránsok külső segítség nélkül nem lennének képesek, ezeken az autókon a vámzár is általában sértetlen.

A Magyar Nemzet információi szerint a bűnügyi felderítés olyan adatokkal rendelkezik, hogy a többségében román honosságú, román sofőr által vezetett kamionokban a migránsok fejenként 300-600 eurót fizetnek a raktérbe történő elbújtatásért. A közös, magyar–román határellenőrzés kizárja, hogy egyetlen emberekkel megrakott konténer is átjuthasson a határon. A műszeres ellenőrzéseket a nap 24 órájában folyamatosan végzik a rendőrök, a kora hajnali órákban is, hiába számítanak a csempészek arra, hogy éjjel 1 és 3 óra között lazul a fegyelem. Ennek ellenére a kamionos próbálkozások száma nem csökken, mind a magányos migránsok, mind az embercsempészek abban bíznak, nekik sikerülhet. Magyarország határai a kamionos átkelőhelyeknél is jól zárnak, minden határsértőt visszafordítanak és minden embercsempész ellen büntetőeljárás indul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.