időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak

Forrás: MTI
2020.09.28. 11:27

Számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

A szakértő szerint a csomag fontos elemének szánt, kitoloncolásról szóló résznek több csapdája is van. Az új csomagban a tagállamok vállalják, hogy egy illegális bevándorló kitoloncolását és a fogadó országba történő visszautaztatását néhány hónap alatt megszervezik – mondta, rámutatva: nem tudni, ezalatt a kitoloncolásra várókat el lehet-e majd táborokban helyezni, vagy döntő részük eltűnik, mint Nyugat-Európában.

Hangsúlyozta: egyelőre az is kétséges, hogy a papírok nélküli bevándorlókat az állítólagos származási országaik visszafogadják-e majd.

A tervezetben szerepel egy olyan megoldás is, miszerint ha az unió bármely tagországa válsághelyzetet hirdet a migráció miatt, akkor a területére érkező illegális bevándorlókat egyfajta arányszámítás szerint szét kell osztani a tagországok között – közölte Horváth József.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.