Elkészült a Varjú atya ’56-os szolgálatát bemutató dokumentumfilm

A katolikus pap társaival megírta 1956 igaz történetét, emiatt négy év börtönt kapott, kettőt le is ült.

2020. 10. 23. 7:52
null
Varjú Imre atya és idősebb Lomnici Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent, és az egyik videómegosztó internetes oldalon el is érhető a Varjú Imre atya 1956-os tevékenységét bemutató dokumentumfilm, amelyet Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas magyar rendező készített. A Bakáts téri kórház kispapja című alkotásban Varjú Imre atyával idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, volt főbíró beszélget.

A protonotárius kanonok, címzetes esperes élete összeforrt az 1956-os szabadságharccal, ahogy ő fogalmazott, mivel abban az évben, június 17-én Vácon a székesegyházban szentelték pappá, gyakorlatilag egyidős a forradalommal. Ő azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, és akik a megtorlás idején börtönbe kerültek.

Varjú Imre atya és idősebb Lomnici Zoltán

A beszélgetésből kiderül, hogy az 1956-os események első napjaiból nem jutott el hozzá semmilyen információ, mert éppen lelkigyakorlaton vett részt. Egy hétig tartott, ahol egymással nem beszéltek, rádiót nem hallgattak, nem tudtak semmit.

Beszélt arról is, hogy november 4-én (vasárnap) délelőtt a szentmise után a Bakáts téri kórházba sietett, amely tele volt sebesülttel. Reverendában ment, vitte a kenetet, az Oltáriszentséget. Utána minden nap ellátogatott a kórházba, misézett, áldoztatott, gyóntatott. A Bakáts téri kórházban találkozott sebesült szovjet katonával is, akinek nagyon riadt volt az arca, ezért megsimogatta.

A kommunista hatalom haragját Varjú atya leginkább azzal vívta ki, hogy társaival megírták a forradalom és szabadságharc igaz történetét, amit sokszorosítottak is. Főként ezért jogerősen négy év börtönt kapott, de általános amnesztiával két év után szabadult. A dokumentumfilmben a katolikus pap beszélt a börtönben átélt megpróbáltatásokról is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.