Ezrével csatlakoznak a székely petícióhoz a katalánok

Spanyolország lehet a következő európai uniós állam, ahol határidőre összegyűlik a kellő számú aláírás a székely petícióhoz: a katalánok ezrével csatlakoznak az akcióhoz. Közben egyre több országban nő az aláírási kedv, amire szükség is van, mert közeledik a kezdeményezés november 7-i határideje.

2020. 10. 20. 7:45
null
Bárki tehet a petíció sikere érdekében Fotó: TSH Photo_Szucs Attila Forrás: Facebook/Írdalá.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt csaknem ötezer spanyolországi, minden bizonnyal katalán szignó érkezett a székely petíció online aláírásgyűjtéséhez, ezzel a szükséges mennyiség egyharmada már megvan. Hogy ennek a jelentőségét érzékeltessük, elég annyit jelezni, hogy az aláírásgyűjtés első 15 hónapjában mindössze 2500 spanyolországi állampolgár állt az ügy mellé, míg az utóbbi tíz napban legalább tízezer. Ezt azt jelenti, hogy ha ilyen ütemben gyűlnek a – vélhetően főként katalán – szignók, akkor Spanyolország lehet a negyedik ország, ahol sikerül elérni a jogszabályban előírt limitet. Ehhez az kell, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezés híre. Ezt segítheti, hogy az Írdalá.hu csapatának értesülései szerint

Katalónia népszerű klubja, a Barcelona és a Ferencváros szurkolói egyeztetnek arról, hogy a mai labdarúgó-mérkőzés kapcsán valamilyen formában ráirányítsák a figyelmet a Signiteurope.com szlogenre.

Ezt nehezíti, hogy a két csapat Bajnokok Ligája-összecsapása zárt kapus lesz Barcelonában.

Az aláírásgyűjtés sikere érdekében az Írdalá.hu csapata elindította a Kartonnetvörk nevű digitális mozgalmat, ebben arra kérik az embereket, hogy egy kartonlapra írják fel a ­Signiteurope.com-ot, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségimédia-felületeken. A napokban például a Gyergyói Hokiklub szurkolótábora csatlakozott a felhíváshoz, és hívott erre minden szurkolótábort határon innen és túl.

Bárki tehet a petíció sikere érdekében
Fotó: Facebook/Írdalá.hu

A kampánycsapat továbbá azt is kéri, hogy az érdeklődők kövessék, lájkolják és kommenteljék a Signiteurope.com négy közösségimédia-felületét (Twitter, Instagram, YouTube és Facebook).

Közben pártállástól függetlenül újabb támogatók állnak a székelyek ügye mellé. Ezúttal Roby Lakatos hegedűművész jelezte: már aláírta a kezdeményezést, és arra kért mindenkit, hogy mások is támogassák a petíciót.

A székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben. Eddig összesen három államban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást. Ahhoz, hogy a székely petíció érvényes és eredményes legyen, további négy európai államban kell a limitet teljesíteni.

Ez Spanyolországban határidőre sikerülhet, de jó esély van arra is, hogy Svédországban is meglesz a szükséges számú aláírás. A további két helyre Ausztria, Írország és Németország pályázik jó eséllyel, de az sem kizárt, hogy Horvátországban vagy éppen Szlovéniában összegyűlik a kellő számú támogatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.