időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Írdalá.hu: elérhetett a katalánokhoz Katinka üzenete

Borsodi Attila
2020.10.10. 09:14

Két nap alatt csaknem kétezer spanyolországi, minden bizonnyal katalán online aláírás érkezett a székely petícióhoz. Ez majdnem annyi szignó, amennyi az aláírásgyűjtés eddigi szakaszában, összesen közel tizenöt hónap alatt futott be az ibériai államból.

Ha a katalánok a következő hetekben ilyen ütemben állnak a székelyek ügye mellé, akkor szinte borítékolható, hogy november 7-ig Spanyolországban összegyűlik a jogszabályban rögzített aláírás mennyiség.

Mint azt megírtuk, május 7-ig, az aláírásgyűjtés első ütemében ugyan az online térben több mint egymillió uniós állampolgár támogatta a kezdeményezést, de csak három országban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni a törvényben meghatározott limitet. A székely petíció viszont akkor lesz érvényes és eredményes, ha ez november 7-ig további négy országban teljesül, a számok alakulása azt mutatja, hogy Spanyolország lehet az egyik sikeres célállam.

Katinka nemcsak a medencében, a székelyek kampányában is csodát tehet
Fotó: Mirkó István

A spanyolországi, többnyire bizonyára katalán támogatók megjelenése nem lehet véletlen. A közelmúltban ugyanis elkészült és az online térben megállíthatatlanul terjed a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez. A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók négy évig készülnek egy-egy olimpiára, míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra. A videó végén Hosszú Katinka szintén angolul azt hangsúlyozza, hogy ő csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, és tegye ezt más is. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Jól halad az aláírásgyűjtés Svédországban is, a katalánok mellett a skandináv államból érkezik sok szignó.

Ez sem véletlen, mert az Írdalá.hu csapata Svédországban a számi kisebbséget célozza leginkább. A siker titka pedig az lehet, hogy a napokban beszállt az Írdalá.hu nemzetközi kampányába Jon Henrik Fjällgren, népszerű számi énekes, előadóművész, aki mindenkit aláírásra buzdít.

Az Írdalá.hu csapata arra kér mindenkit, hogy a Signiteurope.com négy közösségi média felületét (Twitter, Instagram, YouTube és Facebook) kövesse, lájkolja és kommentelje. – A Gerilla.hu felhívja a magyar társadalmat, hogy aki segíteni akar, mert aggódik a november 7-i határidő közelsége miatt, az tegye meg – tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.