ITM: Nincs döntés a Kaposvári Egyetemről

Az egyetemi átalakításokkal a kormány célja a hazai agrárképzés megújítása – kötölte a szaktárca.

Csókás Adrienn
2020. 10. 02. 14:15
null
KIdén 98 külföldi diák kezdi meg tanulmányait az intézményben Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született döntés a kaposvári karok egyházi fenntartásba adásáról – így reagált lapunk megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium, miután a Népszava korábban arról írt: tárgyalások folynak a szaktárca, a kaposvári önkormányzat és a református egyház között arról, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) és a Kaposvári Egyetem (KE) összeolvadásával létrejött intézmény szinte összes, a somogyi megyeszékhelyen működő kara a jövőben egyházi fenntartásba kerüljön.

A lap úgy tudja a Kaposváron lévő négy kar – az agrár, a gazdasági, a pedagógiai és a művészeti – közül háromról tárgyalhatnak, mert az agrár biztosan marad a SZIE-n. Értesülésüket egyébként a református egyház sem erősítette meg.

A minisztérium lapunknak kiemelte, hogy a SZIA és a KE összeolvadásával létrejött intézmény célja a hazai agrárképzés megújítása, nemzetközi versenyképességének növelése. – A kaposvári felsőoktatás teljes, sokszínű képzési kínálata az összevonást követően is megmarad. A kormány minden olyan kezdeményezést támogat, ami a magyar egyetemek fejlesztését, az oktatás színvonalának növelését szolgálja – hangsúlyozta a tárca.

Ismert, a felsőoktatási törvény korábbi módosítása értelmében a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi georgikon karával és az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusával. A modellváltás más egyetemeket is érint, de valamennyi érintett intézményre érvényes, hogy alapítványi fenntartásban is megmaradnak az állami ösztöndíjas férőhelyek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.