Köves Slomó örömét fejezte ki Bíró László veresége kapcsán

Örömét fejezte ki az Origónak nyilatkozva Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője amiatt, hogy Bíró László, a baloldal tiszaújvárosi–szerencsi jelöltje nem került be a magyar Országgyűlésbe. Szerinte rasszista politikusoknak nincs helye a törvényhozásban.

Forrás: origo.hu2020. 10. 13. 12:14
KVES Mt Slom
Budapest, 2020. január 17. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köves Slomó az Origó kérésére értékelte a fideszes Koncz Zsófia győzelmével és az antiszemita Bíró László vereségével végződő borsodi időközi képviselő-választás eredményét.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a következőket írta megkeresésükre: „Annak feltétlenül örülhetünk, hogy egy rasszista politikus nem lett az Országgyűlés tagja. Némi optimizmussal talán azt is gondolhatjuk, hogy vasárnap a választók többsége Bíró László vállalhatatlan kijelentéseire is mondott nemet. Azt pedig őszintén remélem, hogy a leckéből tanulva a jövőben egyik párt sem támogat olyan jelöltet, aki gyűlöletet szít, indulatokat gerjeszt.”

Mint ismert, a baloldali Bíró Lászlóról vállalhatatlan, zsidóellenes megnyilvánulások kerültek elő. A szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi zsidó turistákat tetűcsúszdásoknak nevezte, Budapestet pedig judapestként írta le. Máskor pedig arról értekezett, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Köves Slomó, és az általa vezetett EMIH ezt követően elítélte a jobbikos politikust, és az őt támogató baloldali pártokat. „Bár az utóbbi néhány évben a Jobbik igyekezett szalonképesnek látszani, a Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatásokból azt látjuk, hogy szavazótáborának több mint hatvan százaléka vall ma is antiszemita nézeteket. Ennek fényében Bíró László elfogadhatatlan kijelentései nem meglepőek. Ennél aggasztóbb, hogy az őt támogató pártok akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Ennek éppen az ellenkezőjét várjuk el a közélet minden szereplőjétől” – írta a vezető rabbi korábban.

Több baloldali értelmiségi is bírálta a baloldalt Bíró támogatása miatt, a baloldali pártok a végsőkig kitartottak az antiszemita jelölt mellett. Sőt, a választás előtt egy nappal Karácsony Gergely főpolgármester és Kunhalmi Ágnes, MSZP-társelnök még szelfizett is vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.