időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Müller Cecília: Egyre több fertőzött kerül kórházba

Magyar Nemzet
2020.10.13. 11:45
Müller Cecília: Egyre több fertőzött kerül kórházba

Müller Cecília ismertette a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat: keddre 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a Covid–19 betegséget okozó koronavírus-fertőzést. 28 fővel emelkedett a halálos áldozatok száma, így a járvány következtében eddig 996 fő hunyt el. A beazonosított fertőzöttek száma 39 863 fő, az aktív fertőzötteké pedig 27 113. A mai napig 841 220 darab PCR-teszt készült el. Hozzátette, hogy

láthatóan egyre több, azaz 1519 főt ápolnak kórházban, és 160 fő van lélegeztetőgépen.

Arról is szólt, hogy a mára elhunyt áldozatok betegségeit áttekintve elmondható, hogy kivétel nélkül mind valamilyen nyomon követhető krónikus betegségben szenvedtek. Az életkoruk 55–93 év közé tehető. Jellemző a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és az autoimmun betegség is. A fertőzöttek között bővül az anyagcsere betegségekben szenvedők köre is.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a krónikus betegségeket rendkívül fontos most karbantartani.

A fertőzés elkapása nem egyformán hat mindenkire – hangsúlyozta.

Jelenleg 16 iskola 130 osztályában van digitális tanítás elrendelve – közölte Müller Cecília és hozzátette: a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, és más a koreloszlás a második hullámban, mint az elsőben volt. Az elmúlt két hét adatait vizsgálva kiderül, hogy kilenc százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. A 20–29 éves kor aránya 46,4 százalék, és a gyermekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző.

A társadalom valamennyi korosztályában jelen van a vírus – tette hozzá a tiszti főorvos, aki arról is beszélt, hogy változik a területi eloszlás is: nincs már nagy különbség a sűrűn és a szétszórtan lakott települések fertőzöttsége között.

Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött, a legkevesebb pedig Békés, Tolna és Somogy megyében található. A nyers halálozási szám aránya 2,5 százalék a teljes lakosságra nézve.

Kiss Róbert rendőr alezredes tudatta: az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 28 rendőri intézkedést kezdtek, 12 esetben pedig amiatt intézkedtek, mert a tömegközlekedési eszközökön utazók nem, vagy nem megfelelő módon viseltek maszkot. Szeptember 21. óta a védelmi intézkedés elmulasztása miatt összesen 1168 esetben intézkedtek a rendőrök, ebből 996 esetben figyelmeztetést alkalmaztak. Az elmúlt 24 órában a hazánkba történő személyforgalomban zajló tranzitálási szabályok ügyében is intézkedtek: 38 esetben hajtottak végre rendőri intézkedést, ebből 34 helyszíni bírságot szabtak ki. Egy esetben találtak szabályszegést vendéglátó üzletnél. A hatósági házi karanténok száma jelenleg 21 990.

Újságírói kérdésre Müller Cecília kifejtette, hazánkban kevés a D-vitamin bevitel, a nyáron ez szerencsére javult a napos időkben. A téli időszakban javasolja a D-vitamin rendszeres szedését, és C-vitamin bevitelét.

A mennyiséget érdemes megbeszélni a háziorvossal. Az immunrendszer erősítése érdekében javasolt a folyamatos mozgás és a folyadék bevitele.

Növekszik azon intézmények száma, ahol jelen van a vírus. A napi arány tíz százalékkal nőtt az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília szerint három tényezőn múlik a fertőzöttség: fogékony szervezeten, a fertőző forráson és a terjedés útján. Utóbbi megakadályozására kell maszkot viselni és fertőtleníteni a kezünket. A fogékony szervezet elvágását a védőoltás teszi lehetővé. A másodlagos tényezőnek számítanak az időjárási viszonyok és a zsúfolt zárt helyiségek.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos azt is közölte, a maszk anyagától és a nedvtartalmától is függ a védelmi képesség, éppen ezért azokat esős időben sűrűn kell cserélni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.