Nemcsak büntetik, jutalmazzák is a bliccelőket Miskolcon

Ha egy utas kifizeti a helyszíni bírságot, a borsodi megyeszékhelyen még ajándékot is kap az ellenőröktől.

2020. 10. 09. 15:14
null
Forrás: Fidesz Miskolc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon példátlan, a közvélemény elképesztő felháborodását kíséri az a gyakorlat, amely szeptembertől a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-nél működik a helyi közgyűlés balliberális többségének döntése miatt – jelentette ki lapunknak Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP frakciószóvivője.

A gyakorlat úgy néz ki, hogy ha valakit a miskolci tömegközlekedési eszközök valamelyikén rajtakapnak, hogy jegy nélkül utazik, de az illető hajlandó a helyszínen kifizetni az ötezer forintos bírságot, akkor kap egy öt jegyből álló tömböt, tulajdonképpen ajándékba. Ebből az egyiket, hogy folytathassa az utazást, el kell használnia, de a másik négyet megtarthatja. A cég az új rendszer mellett azzal érvel, hogy így a társaság nagyobb eséllyel jut hozzá a bírság összegéhez. Az ellenőrzésnél lebukott személyek jellemzően hamis adatokat diktálnak be, a pótdíjak így behajthatatlanok.

Hollósy András viszont úgy véli, az új pótdíjazási rendszer sérti a becsületes emberek jóérzését, és mellé még rossz üzenete is van annak, ha egy bliccelőt megjutalmaznak. A politikus kérdésre elmondta: a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. ezt a gyakorlatot átmeneti jelleggel vezette be, de nincs megszabva, hogy az meddig él. Sőt a szabályzatban azt sem rögzítették, hogy egy személy esetében egy nap hányszor alkalmazzák a gyakorlatot.

A frakciószóvivő szerint ez pedig komoly visszaélésekre adhat okot, akár jegyüzérkedés is előfordulhat, miután ha valaki egy bérlet birtokában, de azt fel nem mutatva, egy nap többször is kifizeti a bírságot és átveszi az ajándékjegyeket, akkor utólag a bérlet felmutatásával adott esetben megpróbálja majd visszakövetelni a pénzt. Hollósy András szerint a közlekedési társaságnak nem jutalmazni kellene a bliccelőt, hanem gondoskodni arról, hogy az illető valós adatokat diktáljon be és fizesse be a bírságot. – Ezt várják el a miskolci adófizető állampolgárok is – hangsúlyozta Hollósy András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.