időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nézőpont: A választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

Magyar Nemzet
2020.10.16. 06:05
Nézőpont: A választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

Az összesített baloldal hamis koalíciója rontott a különálló baloldali eredményekhez képest a borsodi időközi választáson a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint, amelyből az is kiderül, hogy az ellenzék hiteltelen választási együttműködése évek óta inkább visz, mint hoz. A baloldal mégis továbbra is az összefogás fontosságát sulykolja a nyilvánosságba.

Bíró László hétvégi veresége nem csupán a jelölt sok tekintetben vállalhatatlan ügyei, hanem a Jobbik és a baloldal hamis koalíciójának a kudarca is – állapítja meg a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése. Mint kifejtik: a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. egyéni választókerületében tartott október 11-i időközi választás azt mutatta, hogy az ellenzék közös indulása inkább visz, mint hoz.

A baloldal által támogatott Bíró László mostani eredménye (45,89 százalék) ugyanis jelentősen elmarad a 2018-as országgyűlési választáson elért elméleti közös ellenzéki eredménytől (az egyéni jelöltjeik összesen 48,81 százalékot kaptak).

Hozzáteszik: fontos emellett látni, hogy még egy ilyen kiélezett, az ellenzék által magasra srófolt téttel bíró választáson is közel háromszázaléknyi olyan szavazó volt, aki egyik oldal jelöltjét sem támogatta. Ennek oka elsősorban a tiszaújvárosi, inkább baloldali választók inaktivitása volt.

A Nézőpont Intézet úgy fogalmaz: a közös lista baloldali propagandistái egymásra licitálva arról beszélnek, hogy milyen felhajtóereje lehet a baloldali pártok – az újdonsült baloldali Jobbikkal közös – együttműködésének. Eközben azonban elfeledkeznek vagy nem beszélnek arról, hogy a hatalomszerzés és szavazatmaximalizálás hamis koalíciója a Fidesz-szimpatizánsok táborát is mozgósítja, sőt a 2010 előtti vezetők visszatérésétől, a posztfasisztáktól vagy a Budapest helyett inkább Brüsszelben erős Momentum hatalomszerzésétől való félelem erősebb, mint a Fidesz elutasítottsága.

Az intézet rámutatott: nemcsak a múlt vasárnapi időközi országgyűlési választáson, de tavaly Budapesten és idén Mohácson is beigazolódott, hogy az ellenzék számára inkább hátrányos a közös indulás a szavazók lemorzsolódása miatt. Ami Budapestet illeti: Karácsony Gergely arányaiban kevesebb szavazatot ért el 2019 őszén, mint amennyit az akkor még külön-külön induló baloldali pártok jelöltjei utólagosan összesítve.

Míg a 2018-as országgyűlési választáson a budapesti választókerületek ellenzéki színekben (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd vagy Együtt) induló egyéni jelöltjeinek összesített átlagos eredménye 58,89 százalék volt, addig Karácsony Gergely összbaloldali jelöltként jelentősen rosszabb, 50,86 százalékos eredményt ért el.

Egyes választókerületekben (10., 14., 16., 17.) több mint tíz százalékpontos volt Karácsony Gergely szavazatarányos gyengülése 2018-hoz képest, de a legkisebb lemorzsolódás is meghaladta az öt százalékpontot.

A baloldali Csorbai Ferenc esete is hasonló Mohácson, aki tavaly a leadott szavazatok 31 százalékával, de egyedüli indulóként lett polgármester, az idei időközi választáson azonban már elbukott. A 2018-as országgyűlési választásokon ugyanis az elméletben összesített baloldali egyéni jelöltek Mohácsra vetített szavazataránya 49,63 százalék volt, Csorbai pedig a 2020 szeptemberében tartott időközi választáson 40,39 százalékot ért el – fejtette ki a Nézőpont Intézet elemzésében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.