Újraindítási adóval büntetne fővárosi cégeket Karácsony Gergely

Láng Zsolt szerint a balliberálisok nem változtak a rosszemlékű MSZP–SZDSZ-korszak óta.

2020. 10. 07. 17:04
KARÁCSONY Gergely; GULYÁS Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros 0,5 százalékos úgynevezett újraindítási adó bevezetésével terhelné az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásokat, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén. A városháza honlapján közvetített sajtótájékoztatón Karácsony 2023-ig tartó „szűk esztendőket” jósolt. Szavai szerint a főváros 300 milliárd forintos idei működési költségvetésében egy 69 milliárd forintos lyuk keletkezett a koronavírus-járvány miatt. Mint mondta, ha az alapvető közszolgáltatásokon kívül egyetlen fillért sem költenek a fejlesztésre, vagyis szavai szerint, „ha egyetlen kátyú sem lesz betömve”, akkor is nagyjából 50 milliárd forintos hézag tátongana a büdzsében.

Karácsony Gergely főpolgármester ismét igyekezett áthárítani a felelősséget.
Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Karácsony közölte: tavasszal 65 milliárd forintot zároltak a pandémia miatt, jelenleg pedig úgy értékelték a járványügyi helyzetet, hogy az összegnek nagyjából a felét tartják fenn, vagyis körülbelül harmincmilliárd forint értékben fogják törölni az alapvető szolgáltatásokon kívüli feladatokat. Azt egyelőre nem fejtette ki, hogy mely projektekről lenne szó. Mint mondta, az Európai Fejlesztési Bankkal is terveznek hitelmegállapodást kötni, valamint különböző források átstrukturálásával további tízmilliárdot nyernének. A főpolgármester arról is beszélt, hogy elhúzódó válságra számít Budapest tekintetében, amelynek gazdasága szerinte 2022–2023-ra éri el a 2019-es szintet.

A baloldali főpolgármester nem kis részben ismét a kormányra igyekezett hárítani a felelősséget a fővárosi önkormányzat költségvetési hiánya miatt. Mint mondta, újra tárgyalná a fővárost érintő szolidaritási hozzájárulás mértékét, és a „2019-es pozícióból” indulnának ki. Közölte: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának október 15-i ülésén tárgyalást kezdeményeznek a hozzájárulás mértékéről. Utóbbiról érdemes megjegyezni, hogy bár a gazdagabb önkormányzatokat terheli, Budapest eddig kivételezett helyzetben volt, és a gazdasági súlyánál arányaiban kisebb összegekkel vett részt a szegényebb helyhatóságokat támogató újraelosztási mechanizmusban.

Adóemelő rutin

Csak Karácsony Gergelynek okoz meglepetést a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság. Azt érdemes látni, hogy a balliberálisok nem változtak az MSZP–SZDSZ-korszak óta. Most is csak adóemelésben tudnak gondolkodni! Ezt az egyetlen válságkezelési megoldást ismerik – reagált lapunknak Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője Karácsony Gergely bejelentéseire. Sajnos – folytatta – már tavasszal lehetett tudni, hogy komoly recesszió lesz a gazdaságban. – Miért nem hívta össze már hónapokkal korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát és miért nem egyeztetett a kormánnyal? Az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy a főpolgármester gőgös ellenállást tanúsított minden segítő javaslattal szemben – fogalmazott Láng Zsolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.