időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

A hajléktalanok is igyekeznek betartani a járványügyi szabályokat

Csekő Imre
2020.11.16. 14:36
A hajléktalanok is igyekeznek betartani a járványügyi szabályokat

A hatóságok a hajléktalanellátó szervezetekkel együttműködve igyekeznek rábeszélni a hajléktalan – közterületen élő – embereket, hogy vegyék igénybe az éjjeli menedékhelyeket – nyilatkozta lapunknak Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-magyarországi régióvezetője és elmondta, a kijárási tilalom miatt sem lépnek föl ennél szigorúbban az utcán élőkkel szemben a rendőrök. A szakember arról is beszélt, hogy a hajléktalan emberek körében nem magasabb az átfertőzöttség, mint a társadalom egészében, mert ők is fegyelmezetten igyekeznek betartani az előírásokat, a közterületen és a szállásokon is.

– Most még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy a hajléktalan emberek be tudjanak jönni az éjszakai szállókra – nyilatkozta lapunknak Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője, akit arról kérdeztünk, az éjszakai kijárási tilalom miként befolyásolja a hajléktalanellátásban dolgozó szervezetek munkáját. A szociális szakember elmondta, az utcai szolgálatok most még több időt és energiát fordítanak arra, hogy rábeszéljék a hajléktalanokat, menjenek be az éjjeli menedékekre, amelyeket tesztelés nélkül is igénybe tudnak venni.

Ha egy hajléktalan mégis úgy dönt, hogy kint marad éjszakára a közterületen, akkor a rendőrök, ha találkoznak vele, a diszpécserszolgálatok segítségével próbálnak neki szállást találni valamelyik karitatív szervezetnél.

– Ennél szigorúbb intézkedésekről eddig nem tudunk – mondta Morva Emília, kifejtve, hogy a hatóságok nem kezdték vegzálni a hajléktalanokat a szigorításokra hivatkozva.

Az ételosztásokra vonatkozó kérdésünkre a szeretetszolgálat munkatársa elmondta, a krízisautók forró teát, élelmet is visznek magukkal, így nem szokott sorban állás, összeverődés kialakulni. A szállások nagy részén pedig egy uniós program részeként a hajléktalan emberek vacsorát is kaphatnak.

Morva Emília arról is beszélt, hogy a karitatív szervezeteknek most az a legnehezebb feladata, hogy az éjjeli menedékeken megakadályozzák a fertőzés terjedését. – A hajléktalanszállások közösségi helyiségei általában elég zsúfoltak. Most sajnos tudomásul kell vennünk, hogy nem lehet minden ágyat betölteni, hiszen akkor túlterheltek lennének az éjjeli pihenőhelyek, és így könnyen előfordulhatna, hogy gócpont alakul ki valamelyik szálláson – mondta a szociális szakember, hozzátéve, hogy mindezért most nincs százszázalékos kihasználtság az intézményekben. A máltaiak ugyanakkor próbálkoznak, hogy új ingatlanokat találjanak, ahová a hajléktalan embereket el tudják szállásolni.

– Kérjük a hajléktalanokat, hogy napközben, amikor kint vannak az utcán, hordják a maszkot, és tudjuk is biztosítani nekik ezeket. A nappali melegedőkben pedig csak bizonyos, rövidebb időszakokban tartózkodhatnak most bent, így be tudjuk tartani az előírásokat – ismertette a szakember, és hozzátette:

– A hajléktalan emberek nagyon fegyelmezetten viselik a szigorú szabályokat, és – kevés kivételtől eltekintve – jó velük az együttműködés a járvány idején – szögezte le Morva Emília.

Talán ennek is köszönhető, hogy az átfertőzöttség nem rosszabb a hajléktalanok körében, mint az átlagpopulációban, ami – Morva Emília elmondása szerint – a szakembereknek is örömteli meglepetés volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.