A szavazókat is rendszeresen támadja a baloldal

A baloldali politikusok rendre egész társadalmi csoportokat aláznak meg amellett, hogy politikai ellenfeleiket is személyeskedő és gyűlöletkeltő kifejezésekkel illetik. A legrosszabb emlékű kijelentések Gyurcsány Ferenc mellett több MSZP-s és DK-s politikushoz köthetők, de a legfiatalabb liberális alakulatok – így a Momentum és a Párbeszéd – képviselői is jeleskedtek például a vidékiek megbélyegzésében.

2020. 11. 13. 15:04
BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó
Bangóné ismét elvette a sulykot Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a baloldal rendszeresen forgatja ki a kormánypárti politikusok kijelentéseit, azok szalonképtelenségét bizonygatva, hosszú ideje a balliberális oldalra jellemző, hogy kirekesztő és gyűlöletkeltő kijelentésekkel egész társadalmi csoportokat bélyegeznek meg. Legutóbb Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét támadta ez ellenzék, amiért moslékkoalíciónak nevezte a baloldali összefogás ideológiailag tarka alakulatait, holott a kifejezést Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere használta először egy korábbi interjúban némi öniróniával, s állítása szerint egyébként Czeglédy Zoltán baloldali elemző alkotta meg a nem túl hízelgő szóösszetételt. Azonban míg a moslékkoalíció kifejezés politikusokra, tehát közszereplőkre vonatkozik, és azoknak sem a személyes kvalitásait, hanem az ideológiai ürességét vagy elvtelenségét jelöli, addig a baloldal szereplőihez számos olyan megnyilvánulás köthető, amely emberi mivoltukban sérti a kipellengérezett embereket és csoportokat.

Halált ünnepelne

A napokban például Homonnay Gergely, a DK megmondóembere – aki előszeretettel mutatkozik Gyurcsány Ferenccel különböző PR-fotókon – odáig ment, hogy náci féregnek (!) nevezte Novák Katalint, azt a képtelenséget hangoztatva, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszter állami gondozott gyerekek ezreinek az életét vágja el. Néhány nappal korábban az aktivista pedig Orbán Viktor miniszterelnök halálát kívánta egy bejegyzésében: „Ha Orbán esetleg megdöglik (ha elkapja a Covidot, a sertésjelmeze miatt igen nagy esélye van rá), fogok csinálni egy online pezsgőzés eseményt a Face-en”. Érdemes megjegyezni, hogy Mark Zuckerberg óriáscége ennél sokkal kevésbé sértő kifejezésekért is letiltott Facebook-posztokat, és figyelemreméltóan türelmesek, ha egy dehonesztáló megjegyzést a baloldalhoz köthető szervezet vagy személy tesz közzé. Homonnay emellett egy olyan ízléstelen mémet is közzétett a minap, amely Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter homoszexualitását sugallta. Az egykori SZDSZ-es Ungár Klára pedig Kocsis Máténak, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetőjének a heteroszexuális mivoltát vonta kétségbe néhány évvel ezelőtt.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén, 2020. augusztus 3-án Fotó: MTI/Kovács Tamás

A politikai közbeszéd színvonalát romboló stílust egyébként Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke honosította meg még szocialista miniszterelnökként, a 2000-es évek derekán. Az „öregecskedő” feleségek lecseréléséről szóló ízléstelen kijelentése mellett a sajátjait – az MSZP EP-listáját vezető Göncz Kingát, Herczog Editet és Gurmai Zitát – is megalázta női mivoltukban, amikor a lista összetételét firtató kérdésre azt mondta: az európai parlamenti választás nem szépségverseny. Szintén emlékezetes, hogy a rasszizmust látszólag elítélő Gyurcsány nemes egyszerűséggel terroristáknak nevezte a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatott játékosait, amiért egyébként bocsánatkérésre kényszerült.

A szavazók lenézése

Még ennél is nagyobb botrányt kavart, hogy a szintén DK-s Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere az idei év elején egy televíziós műsorban rémisztő képződménynek nevezte a fehér, heteroszexuális nőket és férfiakat. A baloldali mércével mérve is elképesztő kijelentés ellen tömegek tüntettek a VII. kerületi városháza előtt. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője gyakorlatilag a magyar lakosság felét illette az egyik legsértőbb kifejezéssel, amikor a Fidesz szavazóira patkányként utalt, szintén nyilvánosan, a tévé képernyőjén.

A szavazók sértegetésében különösen jeleskedik az SZDSZ ifjúsági tagozataként emlegetett Momentum. Mécs János – az egykori szabad demokrata Mécs Imre fia – a liberális párt volt elnökségi tagja több évvel ezelőtt egy terjengős – állítása szerint paródiának szánt – írásban fejtette ki, mennyire lenézi a vidékieket: „Istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni.” Fekete-Győr András pártelnök pedig a tanárokat és az egészségügyi dolgozókat csicskázta le közvetve egy Facebook-bejegyzésében.

Az idősekbe és a zsidó származásúakba is belerúgtak

Vona Gábor – aki a Jobbik elnökeként balra navigálta a pártot – a nyugdíjasokat gyalázta alpári stílusban néhány éve. A Facebook-bejegyzésében mély gyűlölettel írt a szépkorúakról, különösen a „viktoriánusokról”: „A hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját. […] Szemükben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt, miközben húzták a kis bevásárlókocsijukat és a Tv2-s hazugságokat ismétlik. […] Nos, ha a nyugdíjasok egy kis megértésre, együttérzésre vágytak volna, most már tudják, hogy nem Vona Gábor az emberük.”

Karácsony Gergely főpolgármester pedig azzal keltett sokakban felháborodást, hogy a Hír Tv képernyőjén úgy vélte: nem elfogadhatatlan listázni a zsidókat. Sőt, az októberi szerencsi időközi választáson a Budapestet Judapestnek nevező baloldali jelölt, Bíró László mellett kampányolt, aki állítása szerint „apátia” miatt tett antiszemita kijelentéseket 2018-ban. Karácsony párttársa, Szabó Tímea pedig Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét titulálta hentesnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.