időjárás 19°C Apollónia 2022. július 7.
logo

A keresztényekért állítottak karácsonyfát Csepelen

Kincses Krisztina
2020.11.29. 17:14
A keresztényekért állítottak karácsonyfát Csepelen

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnokánál állították fel Bordeaux karácsonyfáját advent első vasárnapján, miután a franciaországi város radikális baloldali polgármestere megtiltotta az ünnepi karácsonyfák állítását a város főterén. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, minősíthetetlen és tűrhetetlen, hogy éppen azok nem engedik a keresztény szimbólumok felállítását, akik gyakran hangoztatják a tolerancia és az egymás iránti elfogadás fontosságát.

– Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan kisebbségben lesznek Európában azok a nemzetek, amelyek fontosnak tartják a keresztény ünnepek megünneplését – mondta el lapunknak Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap, a szeptember közepén felavatott csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnoka előtt, ahol egyfajta szimbolikus gesztusként állítottak fel a bordeauxi polgárok részére egy karácsonyfát. Az eseményen Kocsis Máté mellett részt vett Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózószövetség elnöke, Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, valamint Bayer Zsolt publicista, lapunk állandó szerzője is.

Mint ismert, Pierre Hurmic polgármester nemrég úgy nyilatkozott, hogy szerinte a fenyőfák olyan kivágott fák, amelyek már halottak, ezért 2020 végéig el kell fogadni a fák jogairól szóló megállapodást, így szóba sem jöhet a hagyományos december 24-i karácsonyfa-állítás a város főterén – írta a Pesti Srácok internetes lap, hozzátéve: Pierre Hurmic szerint leginkább a „múltba révedő, primitív és fasiszta katolikusoknak fontos ez a kérdés, pedig valójában egy pogány hagyományról van szó”.

Kocsis Máté a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy azért is lehangoló ami történt, mert éppen azok nem engedik a keresztény szimbólumok felállítását, akik gyakran hangoztatják a tolerancia és az egymás iránti elfogadás fontosságát.

– Bordeaux-ban azok tiltották meg a keresztény szimbólum felállítását, akik azt hirdetik, mindenkit a maga valójában kell elfogadni és úgy néz ki, hogy ez szerintük mindenkire igaz, csak az ott élő keresztényekre nem. Ez minősíthetetlen és tűrhetetlen –

tette hozzá a frakcióvezető.

Bordeaux polgárainak Csepelen állítottak karácsonyfát advent első vasárnapján
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

– Egyszerre szürreális és felemelő ez a pillanat, hiszen az elmúlt harminc évben soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer azt is megéljük, hogy mi itt Közép-Európában állítunk fel karácsonyfát egy francia városnak – jelentette ki Bayer Zsolt az eseményen mondott beszédében. Elmondta, utoljára a kommunizmus idején fektettek nagy hangsúlyt arra, hogy Mikulás helyett Télapót, karácsony helyett pedig fenyőünnepet mondjanak. – A karácsonyfa-állítást azonban még azokban az időkben sem akadályozták vagy tiltották meg – jelentette ki a publicista, aki szerint

pontosan tudjuk, milyen az, amikor küldetéstudatos világmegváltók nekifognak, hogy teljesen átalakítsák az életet és minden létező hagyományt eltöröljenek a föld színéről.

– Éppen azért, mert ismerjük, be is vagyunk oltva ez ellen – tette hozzá. Bayer Zsolt úgy fogalmazott, most mi itt Budapestről, Csepelről üzenhetjük mindazoknak a franciaországi franciáknak, akik úgy érzik, hogy éppen a nemzeti hagyományaikat törlik el és gyalázzák meg, hogy nincsenek egyedül, és ezentúl minden évben állni fog itt egy karácsonyfa számukra mindaddig, amíg a bordeaux-iak el nem zavarják a küldetéstudatos és világmegváltó polgármesterüket és vissza nem szerzik a saját karácsonyukat – hívta fel a figyelmet a publicista.

– A mai nap egy nagyon erős szimbólum – jelentette ki lapunknak Kocsis Máté. Mint mondta, nyilván egy nagyon pici karácsonyfa Csepelen nem fogja megoldani a bordeaux-i keresztények megalázásának az ügyét, de

nagyon erős üzenet számukra, hogy van még hely Európában, ahol nem kell félniük a keresztényeknek, megtarthatják saját ünnepeiket, és mivel ők nem tudtak, ezért mi magyarok szolidaritásból állítottunk nekik egy karácsonyfát.

– Ezzel üzenjük nekik: nincsenek egyedül! – tette hozzá a frakcióvezető. Az esemény zárásaként meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját és felszentelték a bordeaux-iak karácsonyfáját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.