Gyanús szocialista ügylet Nógrádban

Egyre több jel utal arra, hogy Salgótarjánban valóban egy szocialista polip kelt életre az elmúlt években, amelynek ténykedése jogszabályokba is ütközhet. A város balliberális vezetése, ha akarná, sem tudná szőnyeg alá söpörni a problémát, így vizsgálóbizottsággal tisztázná a felmerült kérdéseket. A testületben azonban, amelynek élére – a megkérdezése nélkül – fideszes elnököt állítottak, a baloldal kétharmados többségben van. Az érintett kormánypárti képviselő törvényességi észrevételt tett a kormányhivatalnak az ügyben.

2020. 11. 06. 6:05
null
A városháza baloldali többségű bizottságot állított fel Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes, a salgótarjáni balliberális oldalhoz köthető, a jogszabálysértés gyanúját is felvető ügyre bukkant az Akta, a Fidesz helyi szervezetének kiadványa. A legutóbbi számban arról írnak, hogy mielőtt idén január 31-ével Oláh Péter lemondott a baloldali vezetésű Salgótarján Városfejlesztő Kft.-jének éléről,

még előtte, január 9-én a Triomer Kft. megvásárolta a férfi 25 százalékos üzletrészét a Bau und Garden Kft.-ben.

Ahhoz, hogy meg lehessen érteni az ügylet jelentőségét, fontos felidézni a Triomer Kft.-vel kapcsolatos információkat, amelyeket az Akta korábban ismertetett. A társaság 2004-ben alakult, székhelye 2011-ben került Salgótarjánba, Oláh Péter a kft.-ben 2011-től kezdve többször volt ügyvezető igazgató. Kiemelték: még ennél is érdekesebb, hogy a fellelhető információk alapján a Triomer Kft. ügyvezető igazgatója volt Molnár Károly is, aki jelenleg az MSZP városi elnöke, a piac igazgatója, a gazdasági bizottság elnöke és a polgármester fejlesztésekért felelős megbízottja.

Az Akta szerint

a Triomer Kft. szerepe azért fontos, mert ez az egyik olyan cég a Gelka System Kft. mellett, amely szinte minden salgótarjáni közbeszerzésnél megjelenik.

A társaság csak az elmúlt évben három nagy értékű pályázatot nyert el a salgótarjáni önkormányzattól, és a Salgó Vagyon Kft. is kötött a céggel százmillió forintos keretszerződést. A cég árbevétele 2015-ben még hatvanezer forint volt, de 2016 és 2019 között megtáltosodott. Három év alatt csaknem 900 millió forint árbevételt ért el, és több mint 200 millió forint volt az adózott eredménye.

A városháza baloldali többségű bizottságot állított fel
Fotó: Komka Péter / MTI

A történet azzal válik kerekké, hogy idén júniusban Oláh Péter megszerezte a Triomer Kft. százszázalékos tulajdonát. Vagyis – összegezte az Akta – egy, a salgótarjáni közbeszerzéseken sikeres cég, a közpénzen (is) megerősödő Triomer Kft. megvásárolja a volt tulajdonos, a Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjének üzletrészét egy magánvállalkozásban, majd fél évvel később az illető – miután távozott a városi társaság éléről – megveszi a Triomert.

A Fidesz salgótarjáni szervezetének kiadványa azt írta, hogy a Triomer-botrány magyarázkodásra késztette Fekete Zsoltot, a város balliberális polgármesterét, aki – mint írták – eddig sosem válaszolt a felvetődő, kellemetlen kérdésekre. Bohózat lett a vége – tették hozzá. Kitalálták ugyanis, hogy bizottságot állítanak fel a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) megvalósult közbeszerzések vizsgálatára.

– Egy olyan vizsgálóbizottságot, amiben a szocialistáknak kétharmadnál is nagyobb többségük van.

Szerepel a bizottságban az a Molnár Károly, aki a Triomer Kft.-nek volt az ügyvezető igazgatója, jelenleg az MSZP frakcióvezetője és városi elnöke. Rá­adásul a bizottság elnökének a Fidesz–KDNP-frakció egyik tagját jelölték meg. A Fidesz–KDNP-frakció jelezte, hogy ebben a bohóckodásban nem vesznek részt. Ennek ellenére a vizsgálóbizottságot a szocialista többség megszavazta. A bizottság elnökének úgy szavazták meg Tolnai Sándort, a Fidesz–­KDNP-frakció tagját, a pénzügyi bizottság elnökét, hogy meg sem kérdezték, vállalja-e. A bizottság többi tagját sem. Tolnai Sándor törvényességi észrevételt tett a kormányhivatalnak az ügyben – mutatott rá az Akta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.