Gyárfás Tamás továbbra is csak Portikról beszél

A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt Gyárfás Tamás csütörtökön tovább magyarázhatja a Fővárosi Törvényszéken az egykori olajozó bűnözővel, Portik Tamással ápolt kapcsolatát. Nem valószínű, hogy még az idén tanúk is sorra kerülnek majd a tárgyaláson.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 6:18
null
Gyárfás Tamás (balra) ügyvédjével, Zamecsnik Péterrel a Fővárosi Törvényszék folyosóján Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Portik Tamáshoz fűződő kapcsolatairól, valamint a kettejük között elhangzott, és a volt olajos vállalkozó által titokban rögzített hangfelvételekről kérdezik csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamást. A volt médiaproducer egyébként a napokban vesztette el utolsó sportvezetői titulusát is, miután a Nemzetközi Úszószövetségben (LEN) tisztújítás történt, és a Magyar Úszószövetség már nem is jelölte Gyárfást az alelnöki posztra. (A LEN új alelnöke Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár lett.)

A múlt heti tárgyalási napon Póta Péter bíró számos ellentmondásra mutatott rá Gyárfás Tamás korábbi vallomásaiban, míg a vádlott azt hangsúlyozta, hogy a hangfelvételek – bár ezt nem tette hozzá, de az ellentmondások ellenére – az ő verzióját támasztották alá, vagyis azt, hogy

nem bujtotta fel Portik Tamást Fenyő János meggyilkolására, hiszen a felvételeken több tucatnyi alkalommal tagadta ezt.

A 2000-es évek közepi közös beszélgetéseikről készült hangfelvételeken Portik úgy hivatkozik saját magára, mint közvetítőre, akinek köze volt a Fenyő-gyilkossághoz. Gyárfás még tanúkénti kihallgatása során azt mondta, a Portikkal való beszélgetések során a vállalkozó soha nem mondta, hogy köze volna a Fenyő-gyilkossághoz. A bíró kérdésére múlt héten viszont azt állította: valószínűleg figyelmetlen volt tanúkihallgatása során. Gyárfás ugyanakkor felhívta a bíró figyelmét arra, hogy Portiknak vannak olyan kijelentései is a hangfelvételeken, amely szerint semmi köze nem volt a Fenyő-gyilkossághoz.

A volt médiaproducer ellentmondásos nyilatkozatokat tett azzal kapcsolatban is, hogy Portikot mennyire tartotta veszélyes bűnözőnek a hangfelvételek készítésekor, a 2000-es években.

Gyárfás a bíróság előtt azt mondta: csupán 2012-től tudott arról, hogy Portik nemcsak gazdasági bűnöző volt, hanem fizikailag is bántalmazott embereket. Ám a felvételeken arról is szó esik, hogy Portik „szétb…sz” embereket, illetve hogy fizikailag fenyeget.

Mindemellett Gyárfás azzal védekezett, hogy azért nem hajtotta el Portikot, és ment bele a beszélgetésekbe, mert veszélyesnek érezte a bűnözőt. 2017. szeptember 27-i vallomásában azonban még így fogalmazott: sosem érzett rossz szándékot Portik Tamás részéről.

Eközben a felvételek arról tanúskodnak, hogy a beszélgetések során Portik rá akarta kenni Gyárfásra a Fenyő-gyilkosságot.

Csütörtökön innen folytatják a bizonyítási eljárást. Gyárfás után Portik kihallgatása következik, várha­tóan november végén, december elején. A perben idén már valószínűleg nem kerülnek sorra a tanúk és a szakértők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.