Hűtlen kezelés miatt indulhat nyomozás a DK politikusa ellen

Rekordnagyságú pénzt, 417 millió forintot veszített az erzsébetvárosi önkormányzat a DK-s városvezetés felelőtlensége, és alkalmatlansága miatt. Az esetet közzétevő Bajkai István, fideszes honatya hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Niedermüller Péter polgármester és segítői ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 06. 14:04
null
Film screening ' Angry Buddha ' Fotó: Frederic SIERAKOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester ellen, akit egyben lemondásra szólít fel, miután kiderült, hogy bírósági végrehajtás alapján 417 millió forintot emeltek le az erzsébetvárosi önkormányzat számlájáról – jelentette be a kormánypárti honatya egy pénteki sajtótájékoztatón. Szavai szerint az önkormányzatok történetében páratlan nagyságú összeget a bírósági végrehajtó egy vállalkozás javára emelte le hétfőn, a Király utca 23–29. alatti ingatlantömb fejlesztésével kapcsolatos ügyben. Mint mondta, az önkormányzattól követelt kötbér leemelése egy olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, a szocialista Hunvald György hivatali idejében kötöttek meg, az önkormányzat vagyoni érdekeit súlyosan sértően. Hozzátette: a szerződést 2019-ben, az akkori fideszes vezetés módosította a kerület érdekeinek megfelelően, így a Király utcai ingatlantömb fejlesztésével több milliárd forintnyi vagyonhoz jutott volna az erzsébetvárosi önkormányzat.

A honatya arra is kitért: mivel tavaly decemberben a Miniszterelnökség nem adta jóváhagyását a szerződésben meghatározott egyik ingatlan átruházására, a VII. kerületi önkormányzatot megillette a szerződéstől való elállás joga, de arra is lehetősége lett volna Niedermülleréknek, hogy a tárcával egyeztessenek az ingatlan átruházhatóságáról. Bajkai István szerint azonban az elmúlt évben a DK-s városvezetés semmilyen érdemi lépést nem tett a fenyegető kár elhárítására, az önkormányzat vagyonának a védelmére és a szerződés teljesítésére, s nem éltek az önkormányzatot megillető elállás jogával sem, hogy ezzel elkerüljék a súlyos kötbérfizetési kötelezettséget.

– A 417 millió forint kötbér leemelése gondos városvezetés esetén elkerülhető lett volna, ezért felmerül a hűtlen kezelés bűncselekményének a gyanúja, ezért teszek büntetőjogi feljelentést Niedermüller Péter és segítői ellen – összegezte a fideszes politikus, aki egyúttal felszólította a Guyrcsány-párti polgármestert, hogy felelőtlen városvezetése és alkalmatlansága miatt hivataláról mondjon le. Bajkai egyebek mellett arra is választ vár Niedermüllertől, hogy a pénz leemelése után miről egyeztetett polgármesteri szobájában az érintett vállalkozóval, valamint az ügyvédi működésétől felfüggesztett Czeglédy Csabával. A fideszes képviselő utóbbinak az ügyben képviselt szerepét is firtatta, ahogyan azt is: mennyi pénze maradt az önkormányzatnak a 417 millió forint leemelése után, és teljesíteni tudja-e a pénzügyi kötelezettségeit?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.