Időszerű patriotizmus

A patriotizmus – vagyis a saját ország, a haza szeretete – valós közösséget alakíthat ki, szemben a baloldal által vizionált nemzetek feletti társulásokkal – hangzott el az MCC és a Danube Institute közös konferenciáján. Mint rámutattak, az etnicitáson átívelő patriotizmus hiányában olyan katasztrófák is történhetnek, mint a ruandai népirtás.

2020. 11. 27. 12:15
null
Novák Katalin Család politikáért Felelős Miniszter Asszony Október elsejétől . 20200921 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek többsége által pozitív értéknek tartott

patriotizmust a progresszívok erősen támadják napjainkban. Utóbbiak szerint nem releváns, és nem természetes közösségszervező elvnek tekintik, továbbá azt hangoztatják, hogy a patriotizmus elválaszt más emberektől. Sőt, szerintük a család, az egyház, valamint a nemzet egyszerűen az emberiség fejlődésének útjában áll, mivel a baloldal által hirdetett úgynevezett „világállamban” az embereket nem lehet különböző közösségekre osztani.

Ezért is időszerű foglalkozni a patriotizmus kérdésével – fogalmazott Lánczi András a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az MCC – Danube Institute Patriotic Talks ötrészes online szellemi csúcstalálkozó-sorozat első etapjának köszöntőjében.

John O' Sullivan, a Danube Institute elnöke azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlenül nemzetközi konfliktusokhoz vezetnek a patriotizmussal kapcsolatos olyan nézetek, amelyek figyelmen kívül hagyják a kérdéskör összetettségét. Szavai szerint például nem lehet mindenféle nacionalizmust rasszistának tekinteni, ahogyan Margot Wallström, svéd uniós biztos teszi. Hangsúlyozta: bár mint minden,

a patriotizmus is eltorzulhat, ám romlatlan formájában nagy eredményeket, nagylelkűséget, és szolidaritást inspirálhat.

Dennis Prager író, műsorvezető, a PragerU alapítója nyitó prezentációjában arról beszélt, hogy a patriotizmus szorosan kötődik egy adott ország szeretetéhez, és

nem is beszélhetünk patriotizmusról például a himnusz hallatán, vagy a nemzeti zászló láttán ébredő, emelkedett érzelmek nélkül.

– A baloldal azt tanítja a fiatalságnak, hogy ne érezzék ezt a köteléket, és az általuk hirdetett, nemzetek felett álló társulások nem is képesek ilyen közösséget kovácsolni. Például az Európai Unió sem képes erre, mivel az alapító okiratából éppen az egyedüli közös elem, a kereszténység hiányzik – fogalmazott, hozzátéve:

a patriotizmus jelentette kötelékek nélkül a ruandai népirtáshoz hasonló tragédiák történhetnek.

Dennis Praeger azt is hangsúlyozta, hogy a patriotizmus több mint az etnicitás, és a vérség, és a baloldal által képviselt identitáspolitika – az identitásnak a fajhoz, a genderhez vagy az osztály marxi fogalmához kötése – lehetetlenné teszi a szervesebb összetartozás kialakulását.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a relativizmusban látta a patriotizmust fenyegető legnagyobb veszélyt. Véleménye szerint sem az individualizmus, sem pedig

a gazdasági megfontolások nem állnak szemben a patriotizmussal. Szavai szerint utóbbira a magyar kormány elmúlt években képviselt családpolitikája a példa.

Továbbá úgy vélte, hogy a nemzeti identitás megerősítésével a patriotizmus egy ország szuverenitását is stabilizálja.

A panelbeszélgetésen részt vettek még Samir Saran az Observer Research Foundation elnöke, Antonio Martino Olaszország egykori védelmi minisztere, valamint Julius Krein, az American Affairs folyóirat alapító-szerkesztője is, a moderátor pedig Rodrigo Ballester nemzetközi jogász, Navracsics Tibor európai uniós biztos kabinetjének korábbi tagja volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.