Novák Katalin: A magyar családpolitikának kettős célja van

A magyar családpolitikának kettős célja van: egyrészt segíteni a fiataloknak, hogy annyi gyermekük lehessen, amennyit szeretnének, megállítva a négy évtizede tartó népességfogyást, másrészt támogatni azokat, akiknek már született gyermekük – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a II. Magyar-Lengyel Fórumon kedden.

Forrás: MTI2020. 11. 10. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online közvetített kétnapos, hétfőn kezdődött eseményen magyar és lengyel kormányzati tisztségviselők, diplomaták, vállalkozók vitattak meg különböző témákat. Novák Katalin a Családbarát Európa. Mit lehet tenni a népességfogyás ellen? című panelben szólalt fel.

Úgy vélekedett: a kontinensen a legnagyobb kihívás demográfiai.

A koronavírus-járvány alatt sajátos körülmények közé került a gyermeknevelés – mondta a miniszter. Példaként említette, hogy ebben az időszakban a nagyszülők nem tudnak annyira aktívan segítséget nyújtani, mint egyébként.

Magyarországon már a pandémia első hulláma során meghosszabbították a gyermekek után járó támogatások folyósítási idejét – közölte Novák Katalin.

Hozzátette: jelenleg igyekszenek fenntartani a tantermi oktatást, legalább a kisebbek számára, mert az jobban szolgálja szellemi és fizikai fejlődésüket.

Bár a digitális oktatás jól működött tavasszal, arra csupán a 14 év felettiek esetében térnek át – mondta Novák Katalin.

A miniszter kiemelte, hogy a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején Magyarországon – más államokkal ellentétben – a családtámogatások nem szűkülnek, hanem bővülnek.

Felidézte, hogy jövőre megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az év második felétől pedig a nők a szülést követően egy ideig több pénzt kapnak majd, mint amennyit korábban fizetés formájában kerestek.

Indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja is – fűzte hozzá Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.