időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni

Magyar Nemzet
2020.11.26. 16:43
Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni

– Lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog – kezdte a lengyel miniszterelnökkel való találkozása után tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor, és kifejtette: most a kettő között vagyunk. Nagyszerű dolgokról, a hazáink függetlenségéről beszéltünk, arról, miként tudjuk megőrizni a szuverenitásunkat – vélekedett a magyar kormányfő. A nehézséget az a vita jelenti, amely az EU többségének kormányai, bizottsága, illetve a magyar és lengyel kormányok között zajlik.

A júliusi uniós csúcs az egyik legélesebb vitát eredményező hétvége volt az EU történetében, ahol a német elnökség esélyt kapott, hogy egyensúlyt teremtsen a költségvetés elfogadása és az uniós érdekeket védő jogszabály között. Ez nem sikerült a németeknek, továbbra is napirenden van a joguralomról szóló javaslat – fejtette ki Orbán Viktor. Kiemelte: már nem jogi, hanem politikai kérdéssel van dolgunk, és a javaslat, ami ezt kezelni igyekszik, nem fogadható el tartalmában hazánk számára.

A miniszterelnök elmondta: lengyel kollégájával közös közleményt adnak ki, amelynek utolsó sorát idézte:

„Mi egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket, és Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.” – A következő hónapok vitáit közösen fogjuk megvívni

– vonta le a következtetést Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt: a nyugati média olyan képet fest, mintha a magyar vétó helytelen lenne, de a vétó egy törvényes eszköz, amit jogként az uniós alapszerződés biztosít.

– Nekem nemcsak lehetőségem, hanem hazafias kötelességem is vétózni, ha úgy látom, egy döntés a magyarok érdekeit sérti – nyomatékosította Orbán Viktor, aki szerint a javaslat nem a jog, hanem a többség uralmát teremtené meg.

– Nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyes kérdésekben hazánkra kényszeríthessenek olyan dolgokat, mint a migráció vagy a genderideológia – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem pénzügyi kérdésről van szó. – Ezt a vitát pénzzel nem lehet megoldani – fogalmazott.

Kifejtette: a válságkezeléshez szükséges eszközöket az unió hitelből teremtené meg, ami közös kockázatvállalást is jelent. Nem kapnánk egy fillért sem, hitelből jönne a pénz, és mások kockázatát is viselnénk.

– Magyarország egy fillérrel sem kapna kevesebbet, ha a megállapodás nem születne meg – szögezte le a miniszterelnök, és hozzátette: a jogállamiságot és a válságkezelést nem lehet egymással összekötni, aki ezt megteszi, felelőtlen, mert a válságban gyorsaságra van szükség.

A jogállamisággal összefüggő jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez jogi értelemben nem szükséges – vélekedett Orbán Viktor, és hangsúlyozta: a költségvetéshez szükséges magyar és lengyel szavazatok viszont megkerülhetetlenek.

A lengyel kormányfő a sajtótájékoztatón kifejtette: egy teljesen új, önkényes, politikai döntések által motivált jogállamisági mechanizmus akár az Európai Unió széteséséhez is vezethet.

– Ez a megoldás rossz és rendkívül veszélyes az egész unióra nézve. Az nem lehet, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje, ilyen nincs a jogrendszerünkben, és Európában sem fordulhat elő, hogy a másodlagos jog az alapszerződések fölé helyezkedjen – vélekedett Mateusz Morawiecki.

A lengyelek miniszterelnöke azt is közölte: a vétójog benne van a szerződésekben, ez szolgálja az érdekeink érvényesítését. Hangsúlyozta: a vétó lehetőségét komolyan kezelik, és szükség lesz az alkalmazására, ha nem változtatják meg az elmúlt időben kidolgozott uniós javaslatot, s nem térnek vissza az eredeti megállapodáshoz, a jelenlegi ugyanis elfogadhatatlan. Mateusz Morawiecki kiemelte: ezzel védik a szuverenitásukat és az alapszerződések szellemiségét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.