Baranyi zsidózását a Momentum szivárogtathatta ki

Kiderült, hogy kormánypárti képviselők jelen sem voltak, amikor a Ferencvárost vezető Baranyi Krisztina zsidózni kezdett egy testületi ülésen. A Kétfarkú Kutyapárt arra utaló bejegyzést tett közzé a Facebookon, hogy a Momentum adhatta ki a szövetségesét.

2020. 12. 17. 18:46
BARANYI Krisztina
Budapest, 2019. december 9. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs szükséged a Fideszre, ha a ferencvárosi Momentum a barátod” olvasható a Kétfarkú Kutyapárt tegnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben azt sejtették, hogy

a Momentum állhat Baranyi Krisztina zsidózásának a kiszivárogtatása mögött.

Bár Ferencváros független polgármestere nem konkrétan a fiatal liberálisokat gyanúsítja, ám mindenképpen a saját szövetségesei között keresi azt, aki kiadta őt. Ugyanis Jancsó Andreának, a Momentum helyi képviselőjének a közléséből megtudta, hogy

a Fidesz képviselői nem is voltak jelen, amikor a vita tárgyául szolgáló értékesítendő telekről disputáltak.

Baranyi Krisztina polgármester a szövetségeseit is magára haragította a képviselő-testületben

Ekkor megdöbbenésének adott hangot, s úgy fogalmazott:

„egyértelművé vált, hogy nem a Fidesz szivárogtatta ki a hangfelvételt a szennymédiának”.

Azt a kérdést is feltette, hogy „akkor viszont ki támadott meg a legaljasabb módon, egy mondat kiragadásával, antiszemitizmussal vádolva a TV2-n keresztül?” Mint arról beszámoltunk, Jancsó hétfőn osztott meg egy nyilatkozatot a közösségi médiaoldalán, amelyben az Új Pólus frakció elhatárolódott Baranyi antiszemita kijelentéseitől. Ezzel kisebbségben vannak azonban az ellenzéken belül, hiszen az Origó.hu által megkérdezett 12 ismertebb baloldali politikus – köztük Gyurcsány Ferenc (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Kunhalmi Ágnes (MSZP), valamint az egykori szocialista miniszterelnök Bajnai Gordon – egyike sem volt hajlandó elítélni Baranyi zsidózását.

A Tények.hu birtokába került felvételen az hallható, amint

a balliberális politikus „rohadt, szemét zsidónak” titulál egy befektetőt.

Baranyi Krisztina a lap érdeklődésére elismerte, hogy az ő hangja hallható a felvételeken, ugyanakkor szerinte a mondatot manipulatívan kiragadták a szövegkörnyezetéből, és azt állította, hogy csak ironizált. A polgármester által a hangfelvétel kiszivárogtatásával hírbe hozott Gyurákovics Andrea is azt hangsúlyozta korábban, hogy

Baranyinak a saját oldalán, a szövetségesei között kellene keresnie azt, aki a felvételt készítette, mivel a kerület vezetője gyakorlatilag már mindenkit magára haragított a képviselő-testületben.

Gyurákovics Andrea arról is beszámolt, hogy Baranyi Krisztina kilencmilliárd forint többlettel vette át Ferencváros kasszáját, most pedig úgy hírlik, hogy kétmilliárd forintos a kerület hiánya. Szavai szerint ez állhat a telekeladás mögött, amely a vitát kiváltotta.

Bocsánatot viszont a mai napi nem kért a polgármester a zsidókat sértő kijelentéseiért.

Ehelyett azt hangoztatta, hogy kijelentései nem antiszemitizmusként, hanem éppen annak számonkéréseként értendők. Az én mondatom, ha úgy tetszik, egy nyelvi eszköz, amivel szerettem volna felhívni a képviselők figyelmét arra, hol tart ez a vita fogalmazott Baranyi, aki azzal is magyarázkodott, hogy a képviselők egy burkolt nyelv- és érvkészletet használtak a vitában, amely szerinte megszokott Magyarországon. Az Origó.hu megkeresésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség elítélte Baranyi kijelentését, az antiszemitizmus ellen is fellépő Tett és Védelem Alapítvány pedig közleményt adott ki az esettel kapcsolatban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.