Érvényesült Gyurcsány akarata: közös ellenzéki lista lesz 2022-ben

„Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett” – írják az ellenzéki pártok közös közleményükben.

Magyar Nemzet
2020. 12. 20. 18:26
SCHMUCK Erzsébet; SZABÓ Tímea; UNGÁR Péter; SZÉL Bernadett
Az ellenzék a parlamentben sem találta a helyét Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson – írja közös közleményében a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt és a Momentum Mozgalom.

Ez azt jelenti, hogy az egykor radikális Jobbik is beállt a baloldali pártok közé.

Mint korábban megírtuk, a Jobbik volt a szivárványkoalíció utolsó pártja, amely még mindig nem mondott hivatalosan igent a közös ellenzéki választási listára, annak ellenére, hogy már annyira összefonódtak a baloldallal, hogy Gyurcsány Ferenc külön feladatot szán nekik saját víziójában.

Mint írják, az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit:

mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják „lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet”.

Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot – derül ki a közleményből.

Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik „nem vettek részt korrupciós bűncselekményben, és nem játszottak össze a Fidesszel”.

A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

„A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket, ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett”

– zárul az ellenzéki pártok közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.