Elindult az osztrák–magyar, határon átnyúló egészségügyi program

A Heal Now projekt célja a betegellátás államhatáron túli támogatása, annak érdekében, hogy a magyar-osztrák határ menti lakosság vészhelyzetben vagy krónikus megbetegedések esetén hozzájusson a lakóhelyéhez közeli ellátáshoz. A határ menti bilaterális egészségügyi hálózat kialakítása révén javítva az életminőséget, illetve a szolgáltatások minőségét és hatékonyságát.

Munkatársunktól
Forrás: ÁEEK2020. 12. 01. 17:36
null
A mentőszolgálat dolgozóit megviselték az igaztalan rágalmazások (képünk illusztráció) Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Heal Now projekt jelentősen hozzájárul majd a magyar–osztrák határ menti lakosság életminőségének növeléséhez, és legjobb gyakorlatként szolgálhat a regionális és határon átnyúló egészségügyi programoknak – hangsúlyozta Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az együttműködési program online megtartott projektindító rendezvényén.

A jelenleg érvényben lévő jogi szabályozás alapján a mentőautó akkor sem lépheti át az osztrák–magyar határt, ha emberélet forog kockán.

Az Interreg V A Ausztria-Magyarország programból, az európai regionális fejlesztési alap támogatásával az Európai Unió és Magyarország kormánya társfinanszírozásával megvalósuló Heal Now projekt célja az, hogy olyan releváns egészségügyi szereplőkből álló bilaterális hálózatot hozzon létre, amely

a határon átnyúló egészségügyi ellátás jogi és adminisztrációs akadályainak leküzdése mellett egyezteti a konkrét határ menti együttműködés szakmai kooperációs lehetőségeit,

továbbá kidolgozza a rövid, közép és hosszú távú célokat kifejtő Együttműködési stratégia 2030 című tervet, amelyre majd határon átnyúló hosszú távú egészségügyi együttműködés alapozható.

A program megvalósítója az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Alsó-Ausztriai Egészségügyi Ügynökség alkotta konzorcium, stratégiai partnere pedig Burgenland tartomány. A program összköltségvetése 680 ezer euró.

A leendő bilaterális egyezmény megkötése mellett, egy pilot program részeként

nagy volumenű adatok kölcsönös felhasználására alapuló, gyors diagnosztizálást lehetővé tevő patológiai tele-leletezési és telekonzultációs mechanizmus is kiépül a Soproni Gyógyközpont (Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet) és a bécsújhelyi Landesklinikum Wiener Neustadt kórház között,

amely a tumoros megbetegedések korai felismerésében és sikeres kezelésében jelent majd jelentős előrelépést.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a Heal Now projektben egy olyan egészségügyi együttműködés valósul meg, amely szorosabbra fűzi a kapcsolatot Sopron és Burgenland között, hozzájárulva ezzel a gyorsabb és fenntarthatóbb betegellátáshoz a határ menti régióban. Az elmúlt években számos előremutató fejlesztés valósult meg a Soproni Gyógyközpontban, amely modern és felkészült szakmai háttérrel áll a polgárok rendelkezésére – mondta Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

– A jövőben megvalósulhat a tele-leletezés, illetve a telekonzultáció, amely által egyrészt a szakmai szint emelkedik, a diagnosztikai idő pedig lényegesen csökkenthető. Másrészt a szakorvosok száma és kapacitása egymást kiegészítve bővíthető.

Mindennek azonnali haszonélvezői a határtérségi egészségügy végfelhasználói, azaz a páciensek lesznek.

A határ menti lakosság így a lehető leggyorsabban juthat minőségi, lakóhelyhez közeli betegellátáshoz, aminek különösen vészhelyzetben vagy az esetlegesen fellépő szakorvosi kapacitáshiány esetén lesz kiemelkedő szerepe – emelte ki Ringelhan Birgit, a Soproni Gyógyközpont patológus főorvosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.