Jelentősen nőtt az egyházi fenntartók aránya a szociális területen

Közösségi kötődések nélkül elképzelhetetlen a szociális biztonság – erről szól az Emmi kisfilmsorozata.

Munkatársunktól
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma2020. 12. 15. 13:39
NOVÁK Katalin; FÜLÖP Attila; KÁSLER Miklós
Budapest, 2019. október 2. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond az idõsek világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. október 2-án. Balról Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára, jobbról Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelõs államtitkára. Az eseményen átadták az Idõsbarát önkormányzat és az Idõsekért díjakat. Kásler Miklós elmondta, hogy minden nemzet, ha ad magára és van önbecsülése, értékként tiszteli az idõseket, ahogyan a magyar nemzet ismert 1100 éves történelme során mindig ezt tette. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány stratégiai partnerként tekint az egyházakra a rászorulókról való gondoskodásban, ezért nőtt jelentősen a bentlakásos szociális intézmények esetében az egyházi fenntartók jelenléte.

A gyerekvédelem területén például 2010-hez képest jövőre megtízszereződik, 71 százalékra emelkedik az egyházi fenntartók aránya.

Közösségi kötődések nélkül elképzelhetetlen a szociális biztonság – erre hívja fel a figyelmet az Emmi szociális államtitkárságának kisfilmsorozata, amelyben kormányzati, egyházi és közéleti szereplők vallanak arról, miért erősebbek az egyházi közösségek.

A Példakép – Példaképp című kisfilmek a felelősségvállalásról, a követendő jó példákról és az erős közösség fontosságáról szólnak.

A Keresztény + közösségi = szociális alcímet viselő sorozatot Kásler Miklós nyitja meg december 15-én, és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes zárja december 28-án. Az első kisfilmben az emberi erőforrások minisztere beszél arról, hogy az egyházi szerepvállalás a szociális területen egyre nő, mert nem hagyott erős nyomot az elmúlt néhány évtized szemlélete arról, hogy ebből a felelősségből kiszorítsák az egyházakat. A kisfilmek az adventi és a karácsonyi estéken 19 órakor jelennek meg Fülöp Attila szociális államtitkár közösségi oldalán.

A videókban megszólalnak:

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi Egyházmegye megyéspüspöke

Boros Misi zongoraművész, a Virtuózok vetélkedő felfedezettje

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója

Varga Kriszta televíziós főszerkesztő

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület megválasztott püspöke

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára

Dánielfy Gergő énekes, előadó, A Dal című vetélkedő felfedezettje

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke

Szikora Róbert énekes, az R-Go frontembere

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke

Balázs-Piri Soma zongoraművész, a Virtuózok vetélkedő felfedezettje

Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója, gyermek- és ifjúságvédelmi szakértő

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.